This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

21 December 2020

10 Sebab iklan AdSense tidak muncul di blog

Adsense dari Google adalah sebuah syarikat pengiklanan. Google menjana pendapatan dari pengiklanan yang dapat dari syarikat yang mahu promosi Produk, Perkhidmatan dan aktiviti Syarikat.



Dengan menggunakan beberapa platfom milik mereka seperti Blogger.com, youtube dan lain lagi untuk memaparkan iklan.

Jadi bagi korang yang menggunakan platfom Laman Web seperti Blogger, Wordpress dan website biasanya akan mohon untuk jadi Publish iklan di laman korang kepada Google.

Apa yang penting korang kena pastikan memenuhi syarat yang di tetapkan oleh Adsense seperti laman web kene lebih 6 bulan atau dan pelawat sekurangnya 10 000.

Jika iklan Adsense tidak muncul juga ini antara sebabnya.

10 Sebab iklan AdSense tidak muncul di blog

1. Masih dalam tahap review

Seperti dijelaskan pada tahap menjadi publisher Google AdSense di atas, sebelum disetujui calon publisher akan melewati tahap review sebanyak 2 kali. Pada review pertama sudah jelas iklan AdSense tidak muncul di blog kerana kita belum boleh mengaksas dashboard Google AdSense dan belum memasang script iklan.

Pada tahap review kedua pun sama, iklan AdSense tidak muncul kerana blog kita masih ditinjau kelayakannya oleh Google. Jika lulus, iklan AdSense akan muncul namun jika ditolak, iklan AdSense tidak muncul di blog.

#2. Tidak memuat naik laman privacy policy dan disclaimer

Dalam beberapa khusus yang dialami publisher, iklan AdSense tidak muncul di homepage blog kerana tidak menampilkan laman privacy policy. Untuk membuat privacy policy dan disclaimer kita biasa menggunakan bantuan privacypolicyonline.com atau yang lainnya.

#3. Domain akaun telah di banned search engine

Jika kita sudah punya akaun AdSense, kode unit iklan dipasang di blog baru yang belum terindex pun biasanya iklan akan muncul. Namun iklan AdSense tidak akan muncul di blog jika domain telah di banned search engine.

#4. Akaun dibanned Google AdSense

Publisher AdSense tidak dapat melihat iklan AdSense muncul di blog kalau akaunn disenarai hitam oleh Google AdSense. Alasan ini biasanya kerana blog telah melanggar term Google AdSense.

#5. Masalah pada browser dan Ad Block

Iklan AdSense tidak muncul di blog disebabkan oleh masalah pada browser, sebaiknya kosongkan cache browser dan hapus cookie sebelum mencuba membukanya lagi. Iklan AdSense tidak muncul di blog juga bissanya disebabkan oleh pemasangan AdBlock di browser.

#6. Kode AdSense belum dipasang dengan benar

Iklan AdSense tidak muncul di blog karena salah satu masalah berikut:

* Kode AdSense tidak lengkap

* Semua kode ditampilkan dalam satu baris

* Kode berisi tag HTML tambahan di dalamnya

silakan cuba copy paste kode AdSense dengan lengkap kemudian paste di blog.

#7. Daftar di host AdSense

Penyebab iklan AdSense tidak muncul di blog iaitu kita daftar di host AdSense seperti Blogger atau Youtube dan menerapkan code iklan di blog self hosting. Misalnya korang daftar Google AdSense melalui blogger, kemudian diterapkan di blog WordPress.org dengan domain sendiri (misal: contohblog.com).

#8. Belum memasukkan PIN

Korang belum memasukkan PIN, mungkin iklan AdSense tidak muncul di blog. Nombor PIN akan dikirim oleh Google AdSense sampai 3x pengiriman. Selebihnya mengenai PIN, sila pergi ke Web Adsense dan verifikasi PIN.

#9. Iklan berada dalam bingkai

Iklan AdSense tidak muncul di blog boleh jadi kerana kita meletak kode iklan di tag div yang berlebihan sehingga dapat menghalang iklan daripada muncul.

#10. Mengaktifkan JavaScript pada browser

Jika iklan AdSense tidak muncul di blog, silakan periksa kalau-kalau ada JavaScript yang bertentangan yang dapat menghalang kemunculan iklan. Pastikan kita telah mengaktifkan JavaScript di browser agar dapat melihat iklan muncul.

Itulah 8 sebab punca publisher Google AdSense dan 10 penyebab iklan AdSense tidak muncul di blog, semoga artikel ini berguna bagi korang untuk pebulis blogger.

sumber Gambar Google Adsense

05 July 2020

Origami | Cara Buat Kapal Terbang Kertas

Jom mengimbau kenangan semasa kecil. Saya nak kongsikan bersama korang origami kapal terbang kertas.

Bagi yang sudah lupa saya kongsi satu persatu penghasilan kapal terbang kertas.

Korang ajaklah sekali anak korang untuk mereka asah minda supaya menjadi kreatif dan.

Kalau tak jelas, tekan gambar untuk besar:



Sumber Gambar Rujukan : AFRL

Sudah siap, korang boleh cuba bertanding dengan anak atau isteri/suami. Lihat sapa yang lebih bagus terbang lebih jauh. Selamat Bergembira.

04 July 2020

Cara Mudah Lajukan Windows

Windows perlahan? Sangat menyusahkan, itulah yang biasa kita hadapi bila berhadapan dengan Destop atau Laptop yang menggunakan berspesikasi rendah.

Bagaimana hendak mengatasi masalah ini? Tak akan hendak naik taraf (upgrade) sedangkan kegunaan hanya untuk buat assigment dan kerja pejabat sahaja.

Jadi saya kongsikan dengan korang bagaimana caranya. Ingat, Cara ini hanya sesuai untuk korang yang mempunyai PC berspesikasi rendah. Saya telah buat, PC menjadi lebih ringan dan laju.

Cara Mudah Lajukan Windows

Pertama - Pergi bahagian "Search" untuk membuat carin dan taip "Background Apps". Tekan Background Apps.



Kemudian pada paparan "Background Apps" korang nyah aktifkan pada " Lets Apps Run In The Background" dengan mekan tombol tersebut.



Selesai sudah, Mudah sahaja untuk melajukan PC korang. Tujuan nyah Aktifkan bagi menutup Aplikasi yang berjalan pada latar belakang sistem operasi Windows milik Korang. Aplikasi yang berjalan melambatkan Operasi Windows milik korang.

Dengan Nyah aktif dapat membantu korang mendapat pretasi operasi Windows dengan baik. Tiada guna pun korang bagi aplikasi ini Run pada Background, tidak membantu langsung Operasi Windows milik korang.

01 July 2020

Daftar Online SSPN-i Plan Simpanan Pendidikan

Ramai ibu/bapa yang tanya cara untuk daftar akaun SSPN-i Plus anak-anak melalui online kerana tidak mahu ambil cuti untuk ke kaunter SSPN-i.  Terdapat cara mudah untuk korang sebagai ibu/bapa untuk mendaftar.

Masa untuk mendaftar SSPN-i secara Online kurang dari 30 Minit. Ambil masa untuk membuat simpanan belajar sambil melabur untuk anak korang.

Har ini saya akan kongsikan Cara mudah daftar akaun SSPN-i Plus:

SSPN-i Plus Online Dari PTPTN

Langkah pertama :

Tekan link yang diberikan di atas kemudian pilih yang saya bulatkan iaitu Pembukaan Akaun

Pilih pembukaan akaun untuk anak sendiri dan isi nombor ic ibu/bapa dan maklumat yang diminta.



Pilih pakej simpanan yang ibu/bapa nak simpan contoh pakej intan sebulan RM30 atau mana pakej mengikut ibu/bapa nak simpan RM50, RM100, RM200, RM300 dan RM500.



Langkah kedua :

Seterusnya isi maklumat pendeposit iaitu nama ibu atau bapa yang hendak buat simpanan




Semak semula maklumat yang telah diisi sama ada betul atau salah


Langkah ketiga

Pilih kaedah potongan bulanan yang hendak dilakukan ibu/bapa sama ada autodebit, potongan gaji atau direct debit

Contoh ibu/bapa memilih autodebit isi kan nama bank dan juga nombor akaun bank yang diminta untuk potongan bulanan



Seterusnya bayaran simpanan pembukaan akaun haruslah 2 bulan ini kerana potongan akan diproses 2 bulan selepas pendaftaran akaun.

Akhir sekali pilih payment option untuk pembayaran 2 bulan tersebut ikut bank ibu/bapa ada dan selesai.

Mudah sangat mendaftar secara Online. Dengan simpanan sambil melabur dari PTPTN dapat mengelakakan anak-anak kita dari berhutang dengan PTPTN selepas habis pengajian. Jangan tangguhkan lagi, mulakan dari sekarang.

Demi masa depan ilmu anak korang dan kehidupan mendatang. Walaupun sikit korang simpan lama-lama semakin banyak. Biarkan wang berkerja untuk korang secara senyap. Selamat menyimpan sambil Melabur bukan Meleburkan duit.

24 March 2019

Penggunaan Kreadit Card Dengan Cara Yang Selamat

Tengah isi minyak terdengar perbualan mengenai penggunaan Card Creadit antara pengguna Debit dan Creadit. Masing - masing ada pendapat yang positif dan negatif.

Card Creadit & Card Debit - sumber Google Picture

Seperti yang kita ketahui bahawa penggunaan Card Creadit  membolehkan seseorang pengguna menjadi muflis jika menggunakan tanpa kawalan. Data dari Bank Negara menunjukkan bahawa ramai golongan Muda antara umur 20 tahun sehingga 40 tahun menjadi hutang terbesar tidak membayar card creadit.

Card Creadit membolehkan penggunanya menggunakan dahulu wang (hutang) baru bayar bila ada wang. Manakala Card Debit, korang menggunakan wang yang sedia ada (tanpa hutang) dalam akaun.

Cara Pengurusan Penggunaan Card Creadit

Bagi yang mahu menjinakan diri untuk menggunakan Card Creadit, Saya sarankan korang tetapkan matlamat untuk penggunaannya. Antara Matlamat yang perlu korang tetapkan ialah :

Kecemasan

Gunakan jika berlaku kecemasan seperti perubatan, Kenderaan rosak, Barang keperluan penting dll. Jangan gunakan untuk kehendak kerana ianya membolehkan korang belanja tanpa berfikir risiko yang akan menanti

Petrol Kenderaan

Gunakan untuk membayar Petrol kenderaan korang bertujuan untuk menjimatkan masa dan wang dalam dompet. Bayar balik selepas menggunakan seperti mengunakan e-Bank. Contoh menggunakan card creadit Maybank kemudian bayar balik menggunakan mybank2U.

Membeli belah

Ini paling bahaya. Kebanyakkan dari pengguna creadit Card membeli tanpa berfikir akan risiko. Gunakan hanya jika perlu barang tersebut untuk keperluan semasa. Jangan sesekali membeli barang mengikut hawa nafsu. Padah nanti.

Pengurusan kewangan amat penting bagi kehidupan seharian kita. Pengurusan yang baik dapat menjamin kewangan lebih baik.

Kebanyakan rakyat Malaysia gagal kerana memikir kemewahan tanpa ukur baju dibadan sendiri. Pastikan korang yang kawal duit, bukannya duit kawal korang.

22 March 2019

Ketahui Jenis Perkhidmatan Iklan Dari Google

Bagi korang yang masih baru dalam dunia siber ini, pasti korang tidak tahu bahawa korang boleh jana pendapatan dalam dunia siber.


Tapi bagaimana hendak jana pendapatan? Disini saya kongsi dengan korang bagaimana boleh jana pendapatan dengan menggunakan medium pengiklanan dari google.

Terdapat 3 jenis perkhidmatan pengiklanan di google;

  • Google Adsense
  • Google Admob
  • Google AdWord
Google Adsense

Perkhidmatan iklan Google Adsense biasanya dipaparkan pada Website - website/ Channel Youtube / Blogger developer milik korang. Bila ramai yang berkunjung / Menekan iklan / Menonton Video Youtube, korang akan mendapat nilai bayaran dalam bentuk nilai dollar (Usd).

Penilaian Pembayaran Google Adsense :
  • $0.01-$0.04 per click iklan.
  • $0.01-$0.10 setiap 100 unique visitor tanpa click iklan.
  • $0.15-$0.25 setiap tontonan sampai habis.
Untuk mendapat nilai bayaran, korang perlu ada dahulu 30k unique visitor atau aktif sekurangnya 6 bulan pada Website - website/ Channel Youtube / Blogger developer milik korang.

Jumlah wang dibenarkan cash out adalah $100 (RM400) yang akan di bank in / western Union.

Bila Wang DiBayar

Kalau korang cashkan duit sebelum 21hb, payment akan dapat dalam 23 atau 24 hari bulan direct masuk ke akaun bank. Kalau korang cashkan duit selepas 21hb, payment korang bulan depan baru masuk.

Google admob

Sama saja macam Google Adsense cuma bezanya Google Admob untuk Mobile Apps/Mobile Game.

Google Admob ada 3 jenis id iklan :
  • Banner Ads : $0.01 per click
  • Interstetial Ads : $0.04 per click
  • Video Ads : $0.15-$0.25 per watch(sampai habis)
Kalau nak buat Mobile App untuk Google Admob kena cari syarikat yang menawarkan perkhidmatan buat app.
Google Adwords 

Perkhimatan iklan yang korang nak promote barang/app/service dan sebagainya. So nanti product yang korang promote ni akan keluar dekat service2 Google yang lain mcm GMAIL,GooglePlay dan sebagainya.

kalau korang nak buat duit dengan Google , guna Google Admob/Adsense. Kalu nak buat promosi boleh guna Google Adword


21 March 2019

Cara Cepat Diindeks Enjin Carian Google

Indeks enjin carian sangat penting dalam menjayakan blog/website anda. Tanpa indeks blog anda akan kesepian tanpa pengunjung dan seakan tiada nyawa. Walaupun anda menulis isi yang baru dan berkualiti tetapi isi kandungan anda akan tetap terkubur. Maka di sinilah pengetahuan SEO itu membantu supaya isi dalam blog anda dikenali dan terindeks oleh mesin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan mesin carian yang lain kerana hampir 60% pengunjung datangnya dari mesin carian. Ada beberapa teknik atau strategi yang harus anda terapkan bagi mempercepatkan proses pengindeksan.

Hantar Peta Laman ke Enjin Carian Google/Bing

Peta Laman adalah sebuah daftar isi yang menerangkan tentang apa yang ada pada blog/laman web anda. Peta laman di sini bukan merujuk kepada daftar isi seperti yang ada pada laman, tetapi peta laman yang berbentuk dokumen XML. Enjin carian hanya memahami bahasa/bentuk XML. Bagi pengguna WordPress, anda boleh membuat peta laman menggunakan plugin dan bagi pengguna Blogspot biasanya sudah disepadukan seperti dalam contoh berikut:
  • https://www.bluemoon.my/sitemap.xml
  • https://www.bluemoon.my/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
  • https://www.bluemoon.my/feeds/posts/default?orderby=updated
Sila hantar peta laman anda ke Google Webmaster Tools, untuk Bing/Yahoo silakan hantar ke Bing Webmaster Tool.

Binaan Pautan Supaya Posting Segera Diindeks oleh Mesin Carian

Untuk segera diindeks anda harus membina pautan ke laman post anda, jangan hanya mencari pautan yang mengarah ke laman utama sahaja. Carikan pautan dofollow yang mengarah ke isikandungan anda. Ini juga akan menjadikan blog anda popular dan dipercayai di mata mesin carian. Mesin carian seperti Google lebih selesa dengan blog/laman yang mempunyai pautan dofollow yang relevan yang mengarah ke laman blog anda dan membolehkan anda mendapat Google Pagerank.

Menggunakan Penanda buku Sosial/Media Sosial

Salah satu cara yang sangat mempercepatkan blog anda diindex oleh mesin pencari adalah dengan mengongsikan (share) isi laman anda dalam laman penanda buku (social bookmark) yang banyak di jumpai sekarang ini seperti Twitter, Facebook, Digg, Linkedin, dan lain-lain ataupun laman penandabuku sosial Indonesia seperti Infogue, lintas.me, Debuk, dan lain-lain. Selain itu blog anda juga akan mendapatkan laluan daripada laman media social tersebut.

Pautan Dalaman Dalam Laman Blog/Laman Web

Jika anda ingin halaman baru pada laman web anda diindeks dengan cepat maka pautan dalaman adalah sangat penting. Sebutkan halaman baru anda menggunakan anchor text link, dan kemaskini (update) halaman yang sudah diindeks sebelumnya dengan menyertakan link ke halaman baru anda (pastikan bahasa pada isikandungan anda sebelumnya sesuai dengan isikandungan anda yang baru).

Memaut halaman anda bukan sekadar membuat pautan semula luaran (external link back). Ini amat penting dalam membangunkan pautan dalaman laman web anda (internal linking) yang akan mengingatkan mesin carian tentang kehadiran isi kandungan baru pada laman anda.

Ping Laman Web/Blog Untuk Memanggil Google/Bing spider

Ping pada mulanya merupakan kaedah untuk blogger mengingatkan mesin carian dengan isi kandungan baru dalam blog mereka. Namun demikian penggunaannya telah berkembang, di mana setiap orang dapat menggunakannya untuk mengemaskini bukan sahaja blog tetapi juga laman web tradisional.

Ping adalah perkhidmatan yang sangat berguna untuk mengingatkan mesin carian dan direktori untuk memperbaharui isi kandungan anda. Banyak laman web layanan Ping online sekarang. Antara yang terbaik pada pendapat saya adalah”
  • pingoat.com
  • pingler.com
  • pingomatic.com

Komen Pada Blog Agar Pantas Diindeks oleh Enjin Carian

Blog yang mempunyai ramai pembaca aktif dan banyak isi kandungan baru akan dijelajah (crawl) dengan teratur oleh enjin carian. Dengan mendapat komen pada blog, maka anda mendapat imbasan atas popularitinya dan akan mendapatkan halaman sendiri yang diindeks dengan cepat. Cubalah untuk memberi komen baru pada blog-blog yang sudah terkenal dan mempunyai ranking tinggi. Ini merupakan cara yang sangat berkesan untuk membolehkan halaman baru diindeks dengan cepat dan pastikan bahawa anda menggunakan laman yang ingin diindeks sebagai URL laman web anda ketika memberi komen, bukan hanya laman utama (homepage) sahaja.

Kemaskini Isi Blog/Laman Web Dengan Teratur

Pastikan anda mengemaskini laman anda secara teratur. Kandungan yang baru adalah penting untuk menbolehkan laman baru diindeks. Jika isi kandungan yang ada pada blog anda sudah basi maka search engine tidak akan menjelajahi (crawl) blog anda secara teratur. Di segi yang lain, jika anda menjaga blog anda supaya sentiasa segar dan terkini (meskipun memperbarui halaman indeks) maka spider mesin carian akan terus datang kembali. Punca mngapa banyak blog mempunyai peringkat baik dan isi kandungannya terindeks dengan cepat, adalah kerana pemilik blog sering memperbarui laman mereka dengan isi yang baru.

17 March 2019

Cara Daftar Akaun Tabung Haji pada ATM Akaun Maybank

Jika korang ada simpan wang dekat Tabung Haji, kini korang boleh membuat penyimpanan dan pengeluaran dengan menggunakan mesin ATM.

Tabung Haji telah membaik pulih perkhidmatan perbankkan mereka supaya pelanggan mudah membuat urusan penyimpanan dan pengeluaran wang.

Maybank

Sebelum aktiviti penyimpanan dan pengeluaran boleh dibuat, korang perlu daftar akaun Tabung Haji.

Buat masa ini perkongsian hanya untuk perbankan Maybank. Pastikan korang ada akaun Maybank dan jangan lupa nombor akaun Tabung Haji.

Apa yang perlu korang buat adalah dengan pergi ke mesin ATM Maybank untuk daftar akaun Tabung Haji. Supaya korang boleh buat segala aktiviti penyimpanan dan pengeluaran dengan hanya menggunakan Kad ATM Maybank.

Cara - cara untuk mendaftar, korang ikut langkah dalam gambar dibawah.






Setelah masukkan nombor siri buku akaun Tabung Haji, anda terus tekan butan “Ya” dan selesai. Sangat mudahkan.

Selepas ini, korang Sudah tidak perlu menghabiskan masa untuk beratur menunggu nombor giliran di kaunter semata-mata untuk menyelesaikan urusan perbankan Tabung haji korang.

Segalanya melalui Perbankan internet dan juga hanya menggunakan ATM. Selamat mencuba.

Eh! Lupa hendak bagitahu, bila dah daftar ini korang boleh juga aktiviti memindah, menyimpan dan membayar dalam perbankkan internet dalam Maybank2U. Adios....

09 January 2019

Cara Semak Akaun ASNB Menerusi Aplikasi Maybank2U Dan ATM

Saya kongsikan dengan korang untuk memeriksa akaun ASNB dengan mudah melalui Maybank2U dan Mesin ATM.

Kemudahan pemeriksaan akaun ASNB telah di umum sendiri oleh pihak Amanah Saham Berhad. Korang boleh lihat sendiri Bonus yang telah diberikan oleh pihak ASNB.

Ianya adalah kemudahan terbaru selain memeriksanya dalam Portal myASNB. Ikuti langkah tersebut.

Aplikasi Maybank2U
  • Log masuk ke Maybank2U
  • Tekan menu diatas dan cari pilihan Wealth
  • Akaun ASNB akan tertera dan tekan View untuk paparan baki akaun
  • Baki akaun dipaparkan dan tekan untuk lihat 5 transaksi akhir akaun anda
  • Pastikan anda memuat turun kemaskini aplikasi Maybank2U yang terkini di GooglePlayStore atau AppStore

Manakala untuk semak melalui mesin ATM Maybank boleh lihat pada perkongsian post dalam FB milik Amanah Saham Nasional Berhad dibawah ini.

12 September 2018

Cara Tambah Colum Baru Pada Layout Blogspot

Baru- baru ini saya menukar Themes baru untuk Blogspot saya. Selepas tukar, agak sedih sedikit kerana tiada ruang colum pada bawah Header atau Logo di Themes saya. Agak kemurungan sikit kerana Themes yang saya guna ini agak senang sikit.

Jadi saya tanya pada en Google, akhirnya saya terjumpa laman blog Cara Tambah Colum Baru Pada Layout Blogspot. Begitu senang untuk menambah Colum pada themes sendiri. Saya kongsikan kepada korang caranya.

Cara Tambah Colum Baru Pada Layout Blogspot

Apa yang korang perlu tahu ialah dimana korang ingin tambahkan colum tersebut. Saya tambah pada bawah logo bagi tujuan letak iklan jenis Header.

Macam mana tambah Colum itu seperti gambar dibawah, Gambar sebelum dan selepas saya buat untuk blog saya.

Gambar sebelum ada Colum


Gambar selepas ada Colum

Korang boleh edit pada Themes > Edit HTML dan cari mana korang hendak letak. Saya letak pada Header atau bawah logo Contoh saya perlu pergi di edit HTML Ctrl + F cari code

</header>

Copy code di bawah pada bawah code diatas. Kemudian save.. Selesai

<div id='columbaru-wrapper'>
<b:section class='columbaru' id='kolumbaru' preferred='yes'/>
</div>

Harap korang fahamlah caranya. Korang boleh letak dimana - mana sahaja untuk tambah colum baru nie. Biar lah letak pada bahagian memang tiada colum tersebut. Colum banyak sangat boleh menyusahkan diri korang sendiri juga nanti. Pastikan perlu sahaja baru letak. Fikirkan...


05 July 2018

Cara Guna Fungsi Split Screen Pada Android

Mungkin ramai yang masih belum tahu akan kewujudan fungsi “split screen” ini pada peranti Android versi 7.0 dan keatas. Untuk iphone belum ada lagi.



Yang mana ianya dapat menjadikan layar peranti korang akan dipecahkan kepada dua bahagian, ini sangat sesuai untuk korang melakukan “multi tasking” pada peranti. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

Pertama sekali klik tekan tombol petak disebelah tombol “home” peranti. Tombol ini biasa kita guna untuk lihat aplikasi – aplikasi yang sedang berjalan pada masa yang sama di Android.



Korang akan dapati banyak aplikasi yang telah digunakan akan tersusun pada layar peranti. Untuk menjadikan layar terpisah, tekan mana – mana aplikasi yang muncul tersebut seketika dan tariknya keatas layar, maka ianya akan terus kekal pada bahagian atas tanpa menjejaskan penggunaan lain peranti.





Maka dengan itu anda bolehlah menonton Youtube sambil membalas mesej pada Whastapp, sangat menarik bukan? Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat.


16 December 2017

Cara Memohon Iklan Adsense

Cara Memohon Iklan Adsense | Kalau anda lihat sekarang mana - mana blog dan website sekarang telah beralih ke iklan Adsense Google. Iklan Nuffnang yang popular di kalangan Blogger Malaysia suatu ketika mula berkurangan kerana ramai telah beralih ke Adsense.

Kenapa ramai mula beralih ? Pendapat saya mungkin disebabkan bayaran yang diberi dalam nilai USD. Bila di tukar USD1 = RM4.046 (kadar pertukaran sentiasa Berubah) menjadikan ianya semakin di minati pengguna Blogger dan Website untuk mendapat sedikit kewangan.

Saya tidak mahu cerita lagi mengenai Iklan pilihan pengguna laman web. Saya akan kongsikan pada artical lain. Hari ini saya hendak kongsi dengan anda cara untuk Memohon Adsense bagi Website, Blogger, Wordpress dan Youtube.

Google Adsense New Logos


Pemohonan bagi meletak Adsense untuk Adsense bagi Website, Blogger, Wordpress dan Youtube hampir sama. Tidak banyak perbezaan yang ada untuk memohan iklan Adsense.

Syarat untuk memohon Iklan Adsense :

1. Sebelum anda mendaftar, Pastikan Website, Blogger, Wordpress dan akaun Youtube anda aktif sekurangnya 6 bulan untuk mendapat approved dari pihak Adsense Google.

2. Pastikan anda berumur 18 tahun ke atas untuk memohon Adsense seperti yang di syaratkan oleh Adsense.

3. Website, Blogger, Wordpress dan Youtube tiada unsur jenayah yang menyalahi undang-undang negara dan dunia. Ini bertujuan bagi mengelakkan pihak Adsense tidak di labelkan sebagai penyokong jenayah.

4. Website, Blogger, Wordpress dan Youtube adalah milik anda dan bukannya pihak ketiga. Tujuan bagi mengelakkan salah guna untuk mengaut keuntungan dari hasil aktiviti fraud click.


Cara Pertama :

Pastikan anda mempunyai akaun Email dari google iaitu gmail. Kalau tiada sila-silakan daftar dahulu. - Daftar Email Gmail

kenapa tidak boleh guna akaun Email lain? Kenapa Gmail?. Sebenarnya boleh guna akaun Email lain cuma ianya akan merumitkan keadaan jika polisi Google Adsense tiba berubah.

Jika Menggunakan Email dari Google iaitu Gmail, proses tidak akan rumit serta sukar untuk wujud permasalahan di hari mendatang.

Cara Kedua :

Setelah mempunyai Akaun Email anda boleh daftar Adsense dengan pelbagai cara.

1. Jika anda ada blog dari blog pihak google, anda hanya tekan pada Earning. Anda secara automatik akan ke laman web adsense.

2. Anda boleh daftar ke laman web Adsense dan isi maklumat yang diperlukan. Cara ini untuk yang mempunyai blog Wordpress dan Laman Web sendiri.

Berikutnya, ikut turutan yang diminta termasuk meletak web anda dalam adsense bagi ,membolehkan pihak google menyemak kandungan  blog atau Laman web anda.

Pastikan Laman web atau Blog memenuhi syarat yang ditetapkan, jika tidak akaun adsense anda akan diblock dan disenarai hitam oleh pihak google adsense.

23 November 2017

Kenapa Bounce Rate Tinggi

Kenapa Bounce Rate TinggiBila Blogwalking pasti ada blogger yang menceritakan mengenai Bounce Rate blog masing-masing. Ada yang berkongsi Bounce Rate yang rendah dan juga tinggi. Jadi saya periksa blog pada Google Analytics untuk ketahui  Bounce Rate.

Bounce Rate blog saya agak tinggi dan bermakna blog saya mempunyai kualiti yang sangat kurang bagus.  Bounce Rate yang bagus di mana nilai percent kurang dari 20%. Lagi rendah lagi bagus blog tersebut. Tapi apa sebenarnya  Bounce Rate?
Bounce Rate adalah sebagai peratus kunjungan pada satu halaman post dimana penggunjung masuk halaman post ( landing page) dan kemudian pergi dari halaman post ( bermaksud penggunjung datang halaman post blog/website dan keluar halaman post tanpa membuka halaman lain dalam blog/website yang sama).

Bounce Rate selalunya menjadi alat penggukur oleh pengiklan untuk memaparkan iklan pada blog/website. Ianya juga menjadi salah satu alat bagi memastikan sama ada kualiti blog bagus atau tidak. ( erm… Mungkin ini adalah faktor Adsense tak muncul kat sini )
Punca Bounce Rate Tinggi
Punca Faktor Bounce Rate tinggi dimana penggunjung tidak atau kurang berminat dengan tajuk halaman yang terdapat didalam laman blog/web yang ada. Terapat juga Punca lain dimana peratus Bounce Rate menjadi tinggi ;
  1. Penggunjung menekan ‘back’ pada browser.
  2. Penggunjung menutup window/tab browser pada halaman yang di kunjungi.
  3. Penggunjung Menekan Iklan.
  4. Penggunjung Menekan Link yang di beri.
  5. Penggunjung Menggunakan” Search Box” dari salah satu halaman yang di kunjungi.
  6. Penggunjung menaip halaman URL baru pada Browser sama.
Perbuatan di atas menjadi salah satu punca menyebabkan penggunjung meninggalkan halaman blog/web kita tanpa mengunjung halaman lain. Bounce Rate akan menggira bahawa penggunjung baru datang dan terus pergi tanpa menggunjungi halaman lain dalam Blog/web sama.
Lebih jelas saya bagi tahu
Semakin Rendah peratus Bounce Rate, Semakin Bagus kualiti Kunjungan blog/web. Semakin Tinggi Peratus Bounce Rate, Semakin Kurang Bagus Kualiti Blog/Web.
Entri memainkan peranan penting bagi memastikan peratus Bounce Rate rendah. Jadi kita kena pastikan terdapat entri menarik pada halaman lain yang boleh menarik perhatian penggunjung untuk meneroka Blog/website.

22 November 2017

Pembayaran Bil Broadband Yes 4G

Pembayaran Bil Broadband Yes 4GSiapa yang memiliki Broadband Yes 4G mesti ada sedikit masalah pembayaran. Mana tidaknya, pembayaran Yes 4G lain sedikit dengan Telco lain yang boleh dibayar di pejabat pos.



Yes 4G terdapat perbezaan dimana kita perlu membayarnya melalui laman web Yes 4G melalui akaun yang telah kita daftarkan.
Jadi saya kongsikan sedikit caranya untuk membuat pembayaran bill. Untuk membuat pembayaran terdapat 3 cara iaitu :
  • Bayar melalui maybank2u melalui akaun ahli di laman Web YES 4G.
  • Bayar melalui kad kreadit melalui akaun Ahli di Laman Web YES 4G.
  • Bayar diwakil penjual sah yang memberi perkhidmatan pembayaran Bill Yes 4G.
  • Tutorial SA buat ini cara pembayaran melalui Akaun ahli bagi yang mahu membayar menggunakan eBanking dan Kad Kreadit.
1. Layari Laman Web Yes 4G > My Account > Login ( Yes ID : IDanda@yes.my & Password : dapat masa daftar )
2. Selesai Login, lihat sebelah kanan terdapat list My Account. Cari bahagian Payment dan tekan Bill Payment.
3. Paparan akan keluar seperti gambar dibawah. Anda akan dapat lihat jumlah bayaran yang perlu dibayar. Bahagian Payment Type anda boleh pilih sama ada menggunakan Creadit Card atau Maybank2u. Bank lain tidak boleh.

4. Untuk pembayaran saya pilih untuk menggunakan Maybank2u. Selesai membuat pemilihan Payment Type, pastikan anda disable pop-up blocker. Jangan lupa juga tanda pada kotak Term & conditions kemudian tekan comferm payment.

5. Akan keluar seperti dibawah ini.

Dan keluar seperti dibawah ini juga. Login seperti biasa akaun E-banking anda.

6. Setelah selesai anda akan dapat maklumat pembayaran seperti dibawah. Sila simpan Maklumat ini untuk rujukan akan datang. Pastikan Anda juga akan terima msg dan Email dari pihak YES 4G. Selesai.
Untuk creadit card, cara adalah sama yang bezanya perlu isi maklumat creadit card. Pastikan anda terima Msg dan Email dari pihak YES 4G setelah membuat pembayaran melalui E-Banking atau Creadit Card atau bayar pada wakil.
Jika tidak terima dalam masa 4 jam bermakna pembayaran tidak dibuat atau gagal. Hubungi perkhidmatan pelanggan untuk mendapat status pembayaran. Sepanjang menggunakan YES 4G, saya tiada masalah mengenai coverage dan pembayaran.
Sebelum saya terlupa, Yes 4G mempunyai App sendiri boleh download di Google Play atau Apple Store. Saya sudah Terminate YES 4G atas sebab tertentu. Saya akan Share kenapa saya Terminate Yes 4G n cara Hendak Terminate.

Cara Setting DNS Untuk Domain Dari NETKL

Cara Setting DNS Untuk Domain Dari NETKL | Saya berkongsi dengan anda Tutorial yang sangat berguna bagi yang hendak bertukar dari [dot]blogspot ke domain sendiri [dot]com/net/org/my/ dll.

Kali ini bagi yang tidak mahu bayar RM3 untuk NetKL setting DNS, saya ajarkan cara hendak setting DNS.



Cara mudah jika anda ikut step dengan betul :
















1. Selepas beli domain tanpa pihak NetKL tolong setting untuk anda, Anda akan terima satu email detail mengenai username, password dll.

2. Anda pergi ke laman web  http://mydomain.netkl.com/customer dan guna detail yang diberi tadi untuk Login.

3. Kemudian pergi Manage Orders >> tekan List/search Order.


4. Pilih Domain anda dan tekan domain anda.


5. Cari DNS Management Tekan Manage DNS .


6. Anda pilih A Records >> Tekan Add A Records.

7. Masukkan IP dalam kotak.


Masukan IP dibawah satu persatu dan Add Record.
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21


8. Kemudian pergi pula ke CNAME Records >> Tekan Add CNAME Records. Letak “www” pada Host Name dan letak “ghs.google.com” pada Value pada kotak kedua dan save.

Ianya akan jadi seperti gambar dibawah. Selain daripada itu sila delete.


Sudah selesai pun. Bagi hendak setting pada blogspot pula saya akan kongsi untuk entri berikutnya..

Cara Membuat Blog Daripada Blogspot

Blogspot Logo
Cara Membuat Blog Daripada Blogspot | Saya akan berkongsi dengan anda cara membuat blog dengan langkah yang mudah untuk anda fahami. Cara membuat Blog daripada Blogspot sangat mudah berbanding dengan Wordprees.

Untuk membuat blog anda perlu ada beberapa perkara sebelum mendaftar blog di blogger.com.
  • Anda perlu mempunyai akaun email iaitu Gmail.com. Jika anda tiada email dari gmail.com sila daftar di www.gmail.com.
  • Pastikan anda telah mempunyai nama blog, trademark dan arah tuju blog anda.
Untuk membuat blog perlu layari web blogger.com untuk membuat akaun blog.

1. Pergi ke laman web blogger di www.blogger.com/start .


Didalam web tersebut anda boleh mendapat sedikit penerangan daripada blogger.com. Kemudian anda tekan CREATE A BLOG

2. Cara mendaftar :
  • Terdapat 3 langkah sahaja untuk memiliki sebuah blog dengan blogger. Sangat mudah bukan. Apa yang perlu dilakukan Anda hanya perlu mengisi borang dengan maklumat yang diminta.
  • Untuk alamat email yang diminta, anda masukkan alamat email gmail.com anda tadi.
  • Kemudian setkan password untuk blog anda tadi, password tersebut jika sama dengan password email anda pun tidak mengapa.
  • Display name anda masukkan nama yang ingin ditampilkan sebagai nama penghantar pada setiap posting/artikel yang dihantar diblog anda nanti.
  • Word verification pula anda hanya perlu masukkan huruf/nombor yang ada pada gambar tersebut.
  • Tick pada kotak I ACCEPT THE TERMS OF SERVICE
  • Kemudian tekan continue.
3. Selesai langkah pertama, sekarang anda masuk kepada langkah kedua.
Sekarang anda perlu memasukkan beberapa maklumat lagi untuk blog yang anda ingin daftar.
  • Blog title adalah nama blog atau tajuk blog yang anda ingin buat, anda masukkan mengikut kehendak anda.
  • Blog URL Address adalah link URL blog anda nanti, anda pilih suatu nama yang unik untuk alamat blog anda, contoh yang unik adalah nama anda sendiri, ini kerana nama anda adalah unik. Jangan masukan simbol seperti @, #,$,%,!, _, dll
  • Kemudian anda check availability URL yang anda pilih tadi, jika dibenarkan, anda teruskan dengan tekan continue.
4. Langkah yang ketiga iaitu langkah yang terakhir adalah memilih template blog anda.
Anda boleh memilih Template yang disediakan oleh pihak blogger.com sebagai permulaan.
Sekarang anda sudah boleh membuat sebarang posting /menghantar sebarang artikel untuk blog anda tadi.

Mudah sahaja untuk orang baru yang mahu memulakan berblog. Pastikan anda tahu tujuan anda membina blog. Jika tidak blog anda akan menjadi suram kerana tiada matlamat yang anda letak untuk menghasilkan sebuah blog. Fikir Dahululah.
creadit picture google