This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label Touch "n Go. Show all posts
Showing posts with label Touch "n Go. Show all posts

09 December 2020

Card Touch n Go Ada Expired Date

 Touch n Go

Siapa masih guna kad Touch n Go kita adalah kawan. Kad masih perlu digunakan kerana terdapat lebuhraya yang masih belum lagi menggunakan sistem baru dari Touch n Go.

Lebuhraya PLUS masih tidak menggunakan sistem RFID jadi penggunaan kad masih perlu lagi walaupun sudah maju ke depan. Saya masih pelik dengan PLUS, sebelum ini telah menggumumkan akan menggunakan sistem RFID sepenuhnya pada awal tahun. Tapi sampai ke sudah tiada khabar cerita.


Bagi penggunakan kad Touch n Go, korang perlu tahu bahawa kad Touch n Go korang ada tarikh EXPIRED. Jangan tidak percaya, memang ada pada bahagian belakang kad milik korang. Kecuali korang menggunakan kad pengenalan. Kad Debit dan Kad Kreadit ada tarikh expired pada hadapan kad.


Jika kad Touch n Go korang sudah tamat tempoh, korang perlu pergi ke kios Touch n Go berhampiran untuk mendapat kad baru secara PERCUMA. Nilai wang dalam kad korang boleh di pindah ke kad baru atau korang boleh refund wang tersebut.

Bab refund duit itu saya tidak sarankan. Kenapa? Sebab ianya mengambil masa antara 30 hari hingga 60 hari dan ianya mungkin boleh jadi lebih dari itu. Banyak sudah komen mengenai Refund yang tidak dapat. Call pun jawab macam nak tak nak jawab.

Ambil duit cepat tetapi nak refund balik, punyalah susah. Jadi korang kena pastikan kad korang masih Valid untuk digunakan. Jika tidak sampai di Toll pasti pada paparan akan keluar " Kad tamat Tempoh". Bertabahlah. 

30 July 2020

Kelebihan Dan Kekurangan RFID Dari Touch n Go

Siapa yang sudah pasang RFID dari Touch n Go? Kalau belum boleh segera dengan bayaran RM35.

Harga masih murah berbanding dengan peranti SMART TaG yang berharga RM135. Sebelum ini, RFID PERCUMA dan tiada pembayaran untuk pemasangan.

sumber Gambar Touch n Go
Bagi yang telah pasang atau akan pasang, saya kongsikan dengan korang beberapa Kebaikan RFID ini di kaca mata saya. Setelah saya menggunakan hampir 8 bulan, ini lah pendapat saya mengenai RFID setelah menggunakan.

Kebaikan dan Kekurangan RFID

Selepas menggunakan RFID ianya sangat mudah untuk digunakan. Tambah nilai senang sahaja hanya di App Touch n Go.

Baki mudah diperiksa serta boleh semak harga tol yang dikenakan.

Pemasangan mudah hanya pasang di cermin luar atau di Lampu di bahagian kiri. Cumanya risiko manusia gatal tangan yang akan mencabut pelekat RFID.

Apabila melalui lorong RFID, Jangan terlalu laju. Limit adalah 35km/j sahaja berbanding dengan angaran mereka 50km/j.

Tol yang ada RFID juga belum ada sepenuhnya. Lebih seksa apabila sistem RFID lambat respond terhadap pelekat RFID yang dipasang.

Paling dirindui adalah bunyi dari SMART TAG apabila lalu di lorong tol. RFID tidak mengeluarkan apa - apa bunyi. Agak berisiko sikit pemandu untuk melanggar penghadang jika RFID gagal mengesan.

Untuk makluman korang, TNG Digital ialah usahasama antara Touch 'n Go Sdn Bhd (milik penuh CIMB Group Holdings Berhad) dan ANT Financial Group (dahulunya dikenali sebagai AliPay, berpengkalan di Hangzhou, China).

Sistem RFID perlu di perbaiki dari segi pengesanan RFID di tol. Sistem dah bagus cuma bagi saya sistem masih pada takuk lama. Seperti guna SMART TAG, bagai tiada perubahan selain pada fizikal.

30 August 2018

KTMB Komuter Akan Ke Arah Nirtunai

Korang yang menaiki pengangkutan awam KTMB Komuter, di sini ada sedikit penguguman dari pihak KTMB.


KTMB Komuter dikatakan akan menamatkan sokongan penggunaan token sebagai tiket tidak lama lagi. Penguguman ini di kongsikan di laman sosial mereka. KTMB Komuter dikatakan akan beralih kepada sistem kad Touch n`Go. Pengguna pengangkutan Awam ini juga boleh menggunakan MyKad untuk membayar tambang KTMB Komuter.


KTMB Komuter belum lagi memberi kata putus bila tarikh perlaksanaan penggunaan kad Touch n`Go/MyKad sebagai tiket tambang komuter.

Setiap perubahan pasti ada kebaikan dan keburukan penggunaan sistem kad Touch n`Go.
Sebelum perlaksanaan pastikan pelancong asing diberi tiket pakej atau tiket tertentu. Manakala warga asing diberi pilihan lain untuk tiket.

Bagi saya sendiri tiada masalah untuk menggunakan kad TnG ini. Cuma diharapkan mesin tambah nilai diperbanyak di tempat yang memerlukan serta beroperasi 24 jam 7 hari seminggu.

Sudahkah pengguna perkhidmatan awam ini bersedia untuk perubahan? FIKIRkan.


02 July 2018

Pengguna Kecewa Dengan Aplikasi Touch 'n Go

Touch 'n Go telah memperkenalkan Aplikasi milik mereka beberapa hari yang lalu. Aplikasi Touch 'n Go di perkenalkan bagi memudahkan pengguna untuk menambah nilai hanya menggunakan telefon pintar. Dengan aplikasi ini pihak Touch 'n Go berharap dapat memudahkan pengguna untuk menambah nilai dan memeriksa kreadit.



Tetapi sebaliknya berlaku, Di mana Aplikasi yang boleh didapati di Google Play Store dan Apple Store ini di hujani komen Negatif daripada pengguna. Komen mengenai Aplikasi ini juga diterima di laman Facebook Touch 'n Go.  Para Pengguna Aplikasi ini perlu menambah nilai ke dalam aplikasi terlebih dahulu dan seterusnya perlu ke mesin Touch 'n Go atau dikenali sebagai nama PUD terminal untuk memindahkan baki.

Kita sedia umum bahawa mesin PUD terminal di Malaysia masih sedikit dan hanya tempat tertentu sahaja yang ada. Berikutan daripada itu, pihak Touch 'N Go telah mengeluarkan pengumuman

Mengikut kenyataan pihak Touch 'N Go, pihak mereka akan mengeluarkan altenatif lain bagi memudahkan pengguna untuk menambah nilai kad Touch 'N Go. Syarikat tersebut berjanji akan memberikan perkhidmatan terbaik untuk pengguna dari semasa ke semasa.

Selepas dari kejadian ini, di harap pihak Touch 'N Go dapat mengambil iktibar dan pengajaran daripada insiden ini untuk menjadi lebih baik. Pengguna Malaysia berharap sangat Aplikasi Touch 'N Go menjadi satu kemudahan yang memudahkan mereka. Di harap pihak Touch 'N Go dapat menambah baik Aplikasi ini dengan cepat.

26 June 2018

Touch ‘n Go Sdn Bhd Menamatkan Peranti SmartTag Model OBU 33O

Touch ‘n Go Sdn Bhd (TNGSB) telah memaklumkan perkhidmatan selepas jualan bagi peranti SmartTag model OBU 33O bakal ditamatkan berkuatkuasa 1 Julai 2018. Syarikat itu berkata, peranti yang telah digunakan lebih 10 tahun itu menyebabkan komponen untuk pembaikannya telah usang, terhad dan beberapa bahagian dalamannnya kini tidak dapat diperoleh lagi.

Bagaimana pun, bagi pelanggan yang masih menggunakan peranti berkenaan, mereka boleh terus menggunakannya seperti biasa kerana makluman ini tidak menjejaskan fungsi operasi sedia ada. 
Namun demikian, selepas tarikh 1 Julai ini, TNGSB tidak akan menerima sebarang permintaan untuk membaiki model ini dan memohon maaf jika para pelanggan mengalami kesulitan berkaitan dengan perkara ini.

Berita penamatan peranti smarTag Model OBU 33O agak mengecewakan beberapa pengguna. Ini kerana peranti ini lebih tahan berbanding peranti baru yang berada dalam pasaran. Di harap pihak Touch ‘n Go Sdn Bhd (TNGSB) dapat mengeluarkan peranti SmartTag sebagus Model OBU 33O.