This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label Kerja Kosong. Show all posts
Showing posts with label Kerja Kosong. Show all posts

07 December 2020

Gaji Seorang Pemanjat Pokok Kelapa

Penyakit berjangkit, Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia menyebabkan banyak syarikat tutup dan mengecilkan jumlah kilang / pejabat di seluruh dunia. Ramai yang telah terkesan dengan di berhentikan kerja.

Tetapi yang menariknya Kerajaan Malaysia masih memberitahu statistik kadar penggaguran masih rendah. Ini mungkin kerana kebanyakan dari yang di berhentikan kerja membuat kerja sampingan seperti membuat GRAB, FoodPanda dan memulakan perniagaan sendiri. Ada juga yang melabur saham dan juga trading FOREX. Tidak lupa juga ada yang melebur pada SCAM RM1.

Apa pun jua pekerjaan yang dilakukan, sekurangnya berusaha tanpa menunggu bantuan tiba dan mengharap sesuatu dengan hanya bertawakal sahaja.

Korang juga boleh mencari kerja kosong dalam bidang makanan seperti MCDonald, KFC dan lain lagi yang memerlukan perkerja secara kontrak atau kekal. Bagi yang hebat memanjat pokok dan tidak gayat pada tinggi, bolehlah memohon pekerjaan memanjat Pokok Kelapa.


Kerja Kosong
Keratan Akbar Kerja Kosong

Purata gaji yang tinggi sebanyak RM6500 pasti membuat korang berminat untuk mendapat pekerjaan ini. Saya telah memadamkan Nombor telefon bagi mengelakkan hal tidak di ingini. kalau rasa hendak cari, cari lah di surat khabar. Kalau korang jumpa.

Saya rasa kemungkinan iklan ini ringkas atau tersalah tulis mengenai gaji tersebut. Peluang perkerjaan masih ada, sama ada sesuai atau tidak, bergantung pada diri sendiri.

Selagi sihat tubuh badan, teruslah berusaha untuk mencari rezeki HALAL. Jangan lupa sedekah walaupun nilainya hanya sekecil yang mampu diberi. 

29 April 2019

Kerja Kosong | FGV Kurangkan Pekerja

Kerja semakin berkurangan dengan penutupan beberapa syarikat gergasi dan syarikat kecil. Ramai di antara kita yang telah diberhentikan secara sukarela dan ada juga secara paksaan.

Jika korang bakal lepasan Universiti atau Kolej, cabaran yang sebenar akan korang hadapi adalah mencari kerja yang sesuai dengan kerjaya bidang dipelajari.

Teknologi semakin maju, semakin maju teknologi semakin manusia bakal tidak diperlukan untuk beberapa sektor kerja.

Dengan ekonomi yang tidak begitu baik dan politik yang bercelaru menjadi salah satu masalah untuk wujud peluang pekerjaan yang banyak.

FGV sebuah syarikat perladangan dan pembuatan menghadapi masalah kewangan. FGV syarikat besar yang dijamin kerajaan ini bakal mengurangkan pekerja seramai 6,000 pekerja.

Wisma FGV

Pengurangan bagi mengurangkan kos operasi, ini langkah terbaik bagi CEO FGV. Adakah korang rasa langkah ini salah? Yea, memang salah tetapi tidak salah bagi sebuah syarikat bagi mengelakkan kerugian berterusan.

Jika korang fikir makan gaji boleh selamat selamanya sehingga pencen, korang amat silap. FGV bukan satu-satunya syarikat yang mengalami masalah. Ada lagi yang bakal menyusul.

Jangan memilih kerja. Kerja apa sahaja dari tiada kerja. Jangan sombong kerana korang ada diploma atau ijazah atau master atau PHD. Itu bukan jaminan korang boleh berjaya di dalam alam pekerjaan.


15 April 2019

Kerja Kosong | Pemanjat Pokok Kelapa

Baru ini ada sebuah cerita dalam surat khabar mengenai pelajar yang "Graduate" sukar mencari kerja. Ceritanya, hantar sampai 30 'Resume' pelbagai syarikat tetapi tiada jawapan. Ada juga yang pergi temuduga tetapi tiada keputusan mengenai jawatan yang di pinta.

Bagi saya sebanyak mana korang hantar 'resume' sama ada melalui surat, serahan sendiri atau secara email, pastikan korang baca apa yang syarikat tersebut inginkan untuk seorang pekerja.

Jangan pertikaikan jika syarikat tersebut meletakkan syarat ingin pengalaman dalam pekerjaan. Carilah kerja sementara untuk mendapat pengalaman walaupun bukan dalam bidang yang korang belajar.

Sebenarnya setiap kerja ada kaitan dengan apa yang korang belajar di IPTA atau IPTS. Kerjalah di kedai Francais seperti MC Donald, KFC, Pizza Hut dan lain lagi. Walaupun gaji kecil tetapi korang akan dapat 1 pengalaman yang akan ada kaitan dengan bidang yang korang pelajari.

Kerja jangan Memilih sangat untuk dapat yang terbaik. Kerja yang terbaik sebenarnya bermula dari yang kurang terbaik. Apabila korang 'Graduate' nanti jangan tanamkan sifat hendak makan gaji, tetapi tanamkan sifat ingin jadi usahawan atau jadi bos pada syarikat dan diri sendiri.

Tapi kalau korang rasa hendak juga cari kerja yang gaji besar apa kata korang 'apply' je 'job' kat gambar dekat bawah nie. Itu pun kalau korang sanggup.


Sanggup ke korang kerja dengan gaji sebesar ini dengan tugasan yang sangat besar. Hahaha. Usaha tangga kejayaan, Merungut dengan usaha yang tiada hasil tiada gunanya, Terus berusaha sampai Berjaya.

19 July 2018

Jawatan Kosong Pelbagai Sektor Untuk Di Isi

Kepada korang yang belum dapat kerja dan mencari kerja, boleh lihat gambar dibawah. Terdapat beberapa syarikat sedang mencari pekerja.

Jangan Lepaskan peluang untuk mencuba.

Felda Jawatan Kosong
Tabung Haji Jawatan Kosong


KTMB Jawatan Kosong
Layari laman Web ejobskini untuk mendapat maklumat lanjut.

Tarikh tutup semakin hampir, ambil tindakan pantas. Selamat Berjaya.

18 July 2018

Kerja Kosong Pembaca Jangka Di Syarikat Tenaga Nasional

Bagi yang sedang mencari kerja, sebuah syarikat utiliti iaitu Tenaga Nasional Berhad sedang mencari pekerja jangka Meter kontrak.


Logo Tenaga Nasional
Date: 18-Jul-2018
Location: 0, MY
Company: Tenaga Nasional Berhad
Tarikh Tutup Iklan
29 Julai 2018


Jawatan
Pembaca Jangka (Kontrak)


Butiran Jawatan
Gaji Pokok :
RM1,050.00 sebulan
 
Tempoh Kontrak :
Keperluan sementara untuk tempoh 12 bulan.


Syarat & Kelayakan
Warganegara Malaysia.
Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV), dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan lulus dalam mata pelajaran berikut :
 
1 Bahasa Inggeris
2 Matematik
 
Pemohon yang mempunyai Diploma dari Politeknik tempatan dan universiti-universiti yang diiktiraf oleh kerajaan dalam bidang yang berkaitan dan sijil-sijil kemahiran Malaysia (SKM) adalah merupakan satu kelebihan.
Mempunyai tahap kesihatan yang baik dengan BMI (Body Mass Index) tidak melebihi 30 serta tidak menghidap sebarang penyakit kronik.
Memiliki lesen memandu B2 dan mempunyai kenderaan bermotor sendiri.(Lesen L tidak layak)
Tidak rabun warna.
Berumur tidak melebihi 30 tahun pada tarikh tutup iklan.
Berkebolehan menggunakan aplikasi komputer.
Boleh bekerja dalam satu pasukan dan mempunyai tahap komunikasi yang baik.
Hanya terhad kepada calon lelaki sahaja.
Sanggup untuk ditempatkan di mana-mana negeri di Semenanjung Malaysia.


Reporting To
Meter Reader Examiner
Billing/ Revenue Management/ Customer Service


Mission (Sources of Values)
To maximize revenue, minimize losses and increase competencies by having  an Efficient , Effective & Optimum  Reading & Billing management through Functional & Centralize Organizational Design  with the advance usage of  Technology & Mobile system.


Accountability & Responsibility
Perform reading for Ordinary Power Consumer (OPC.
Perform reading for Change of Tenancy  (COT) and Special Reading are requested by counter
Perform reading for RE account.
Report for unmetered account.
Render the station bill by request.
Report unorganized MRU and walking order (MRO)
Report on irregularities (IR) on meter reading at site.
Inform the Tariff change to MRE.
Participate Daily Review Meeting (DRM) daily


Authority
Review the reading & billing strategy
Review accuracy of meter reading
Sign-off on prompt billing program and action plan


KPIs
Efficient and Prompt Billing
Accuracy of meter reading
Reduce customer complaints


End Products
Billing done in timely manners
Accurate meter reading
Reduce cost to serve to customer
Compliance to audit requirement
Efficient processes


Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan berkaitan iklan ini atau pengemaskinian rekod dalam sistem sila hubungi :-
03-22966720
03-22966430

Sila maklum bahawa sebarang permohonan tanpa melalui ‘link’ di atas atau permohonan secara manual (borang) tidak akan dilayan.

Semoga inya bermanfaat untuk korang.


06 December 2017

Kerja Kosong Di Tenaga Nasional Berhad

Kerja Kosong Di Tenaga Nasional Berhad | Kepada sesiapa yang masih mencari perkerjaan, sebuah syarikat GLC iaitu TNB (Tenaga Nasional Berhad) telah membuka kerja kosong KONTRAK bagi sesiapa yang minat.

Anda boleh melayari laman web kerjaya di TNB di https://emadis.tnb.com.my . Anda boleh melihat kerja kosong yang ditawarkan TNB untuk anda isi.


Pastikan kerja yang anda minta mesti memenuhi syarat kelayakan yang diminta. Kepada Yang mahu memohon baca syarat kelayakan, jangan buang masa isi jika anda tidak memenuhi syarat. Saya kongsikan beberapa syarat kerja yang di lampirkan untuk bacaan anda.




Tarikh Tutup adalah 17 December 2017. Lawan Web Emadis TNB adalah laman web untuk sesiapa yang ingin bekerja dalam TNB. Segala kerja kosong yang di buka perlu dipohon dalam laman web ini dan tidak menggunakan borang manual lagi seperti yang saya tahu.

Cara  Memohon bagi yang baru Pertama kali :

Tekan pada Pendaftaran Baru >>> Isi segala maklumat (macam resume tue). Anda perlu juga attach Document, sijil yang ada dalam pendaftaraan.

Bagi Yang pernah isi Pendaftaraan Sebelum ini, Hanya Perlu Log In menggunakan i/c (kad pengenalan) dan Password anda. Kalau anda lupa tekan je lupa password.

Diharap apa yang saya kongsikan sedikit dapat membantu anda. Ada masalah anda boleh tanya sendiri dengan tekan bahagian ruang bawah tu.