This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label Internet. Show all posts
Showing posts with label Internet. Show all posts

04 April 2021

Maxis Unlimited Data Dan Hotspot Prepaid Terbaik

Mencari yang Unlimited adalah kemahuan pengguna di zaman sekarang. Tetapi adakah ianya memberi Unlimited Hotspot?


Permintaan pengguna sekarang bukan sahaja Data unlimited tetapi Hotspot juga. Ada ke Syarikat Telco boleh bagi pakej yang seperti ini?


Jawapanya ada. Sebenarnya kita tidak sedar bahawa Maxis Hotlink ada menawarkan Hotspot Unlimited dengan menawarkan kelajuan sehingga 6Mbps.

Maxis Hotlink Unlimited Data Wifi


Apa yang korang perlu adalah dengan melanggan pakej Passes Hotlink Unlimited Data yang menawarkan kelajuan 3Mbps dengan harga RM 35 atau 6Mbps dengan harga RM45


Hotlink Unlimited Internet Prepaid
Pakej Bulanan Passed Maxis Hotlink

Selepas itu, baru lah korang boleh add-on Unlimited Wifi dengan menambah RM 5. Wifi unlimited bergantung pada pakej Passed yang korang pilih.


Hotlink Unlimited Wifi Internet Prepaid
Add-On Pakej Wifi Unlimited

Pencapaian Kelajuan Data Hotlink

Ini pasti paling ramai ingin tahu. Bagi saya ianya bergantung kepada liputan Maxis Hotlink di kawasan korang.


Di tempat saya, liputan sangat baik dan mampu mendapat kelajuan 6Mbps tanpa masalah. Ujian di buat lebih 5 kali dan hasil adalah sama.


Maxis Hotspot Unlimited

Korang boleh gunakan Handphone / Smartphone korang sebagai hotspot wifi. Atau korang boleh guna Modem Hotspot Wifi sim card.


Sebaiknya kongsi tidak melebihi 2 orang. Jika tidak kelajuan yang korang dapat dalam lingkungan kbps sahaja.





16 December 2020

Digi Fibre Unlimited Internet

Biasanya kita selalu dengar yang menawarkan Fibre Unlimited ini Tm-Unifi berdasarkan pakej kelajuan yang di sediakan. Ada juga telco lain menawarkan pakej Fibre untuk pengguna dengan kadar harga sama dengan Unifi dari Telekom Malaysia.

Sebelum saya pergi jauh, artical ini tidak ditaja. Ini adalah pembacaan yang saya dapat dalam carian En. Google.

Untuk kali ini Digi pula membuat penawaran Pakej Fibre mereka dengan memperkenalkan "Digi Fibre Broadband Unlimited". Iklan yang saya jumpa terdapat sedikit perbezaan dengan Telco lain.


Pakej permulaan Digi bermula dengan harga RM90 tidak termasuk SST 6% untuk kelajuan 50Mbps. berbanding dengan telco lain yang menawarkan Pakej permulaan serendah RM89 tidak termasuk SST untuk kelajuan 30Mbps.

Korang boleh nampakkan perbezaan Digi dengan Telco lain untuk bersaing dengan Telco lain dalam Fibre. Tetapi persamaan dengan Telco lain, Digi menyewa Fibre Optic dengan Telekom Malaysia atau dengan bahasa mudah faham Unifi.

Jadi dimana ada Unifi Fibre di situlah ada juga Digi, Maxis dan Celcom. Senang sahaja menyewa dengan fasiliti yang sedia ada. Jimat kos tapi untung banyak.



Antara pakej yang ditawarkan oleh Digi untuk korang. Korang boleh lihat sendiri.






Jika kawasan rumah korang tiada Fibre Optic dari TM, korang boleh memilih untuk ambil pakej Unlimited High Speed Postpaid dari Digi serendah RM60. Tapi sayangnya pakej ini ada had perkongsian data sebanyak 20GB. Agak rugi kalau untuk digunakan dirumah.

Untuk kegunaan sendiri agak berbaloi tetapi dari segi Coverage agak kurang memuaskan. Ada setengah tempat 4G full tapi line slow sekitar 512kbps kebawah. Tonton YouTube pun tidak lepas.



Pilihan di tangan korang. Mana rasa berbaloi bulih langgan. Tiada paksaan. Sekarang ini pun TNB juga sudah join bidang komunikasi Fibre dengan penawaran lagi hebat melalui anak syarikat mereka. 

Nak apa yang hebat dengan Fibre TNB, kena tunggu dulu buat masa nie. Penawaran hanya di negeri Melaka, Perlis dan Kedah. Sekarang baru masuk Negeri Perak dan Pulau Pinang.  Nanti saya kongsikan dengan korang pakej TNB.

sumber DiGi

10 December 2020

Umobile Masih Terbaik

 

Inilah Telco pilihan saya buat masa ini. Sudah menjangkau 2 Tahun saya bersama Umobile. Jika di ikutkan pada mula menggunakan line ini, rasa menyesal, mana tidaknya line perlahan.

Itu 2 tahun lepas, selepas lebih 6 bulan menggunakan line Umobile lebih stabil di kebanyakkan tempat. Cuma agak mengecewakan di dalam bandar besar.

Kenapa saya bersabar dengan line Umobile sebelum ini? Ini kerana Pakej Unlimited yang ditawarkan oleh telco ini murah. Demi penjimatan dan juga Unlimited Data (Nak Layan Anime dan Netflix).

Sebelum ini menggunakan Celcom, tetapi data tidak berapa cukup dengan data dibahagi kepada 2 iaitu pada hari biasa dan hari minggu (sabtu dan ahad).

Korang boleh lihat jumlah data yang saya baru guna hampir sebulan. Sudah hampir mencapai 50GB. Bayangkan kalau data had yang ditawarkan pasti habis dalam kurang dari sebulan.

Kelajuan Upload dan Download

Pasti korang bertanya mengenai kelajuan. Jika di bandingkan dengan 2 tahun dahulu, sekarang boleh di kata ada perubahan.


Dengan menggunakan laman web Fast.com untuk ukur kelajuan. Jika di lihat kelajuan adalah 5.8Mbps dan Upload 6.9Mbps. Saya telah membuat beberapa kali hasilnya lebih kurang sahaja.

Jika saya bandingkan 2 tahun lepas, banyak perubahan. Dimana sebelum ini hanya dalam nilai 6.0kbps - 800kbps. Sangat perlahan dan menyakitkan hati.

Kelemahan Umobile

Setiap kelebihan ada kekurangan. Antara kekurangan ialah Data Hotspot limited, jadi tidak boleh nak guna lebih-lebih. Tetapi ada cara nak unlimited.

Sms kena bayar setiap kali penggunaan. Yang ini biasanya ramai kata tak akan guna, tetapi ada masa akan guna. Setiap sms kena cas RM0.10 setiap sms.

Ini cuma perkongsian saya selepas menggunakan Umobile. Bagi korang pula kena pastikan gunakan prepaid dahulu untuk pastikan sesuai atau tidak di tempat korang sebelum beralih.

Jika korang berpuashati dengan telco korang, teruskan sahaja. Kalau korang nak bertukar lihat pakej dengan telco lain dan jangan terpedaya dengan smartphone percuma atau RM1.

13 July 2020

Celcom Axiata Unlimited Internet dan Call | Biar Betul

Perang Unlimited Data Internet antara Telco di Malaysia sedang berlaku. Telco di Malaysia sedang membuat promosi untuk menarik pelanggan.

Celcom Axiata, sedang membuat promosi kaw kaw kaw dengan memberi pakej Unlimited Data Internet dan Panggilan.

CelCom Unlimited Internet And Calls - sumber Celcom Axiata
Nampaknya Celcom tidak mahu ketinggalan dengan pesaing mereka seperti Umobile dan Digi (Baca juga : Digi Unlimited Prepaid Sangat Murah ).

Pakej Unlimited hanya untuk pengguna Prepaid sahaja. Pengguna Postpaid kekal sedia ada pakej yang ditawarkan.

Pakej Unlimited yang di tawarkan semurah RM12 untuk 7 hari penggunaan. Manakala Hotspot 1GB sahaja. Pakej unlimited untuk seminggu, bagi saya lah murah berbanding telco lain. Panggilan Unlimited untuk semua Network.

CelCom Unlimited Internet And Calls 7 days Only RM12 - sumber Celcom Axiata

Gempak kan tawaran Celcom. Bukan itu sahaja, Celcom Axiata juga menawarkan Pakej Unlimited Internet and call pada harga RM35 untuk 30 hari. Diberi juga 3GB Hotspot sahaja. Panggilan Unlimited untuk semua Network.

CelCom Unlimited Internet And Calls RM35 For 30days - sumber Celcom Axiata

Kalau korang rasa memang berbaloi, boleh ler beli simcard baru atau beralih arah. Untuk sms kena bayar tiada Unlimited. Mana-mana Telco yang bagi pakej Unlimited tidak akan memberi percuma SMS buat masa ini.


02 July 2020

Digi Unlimited Prepaid Sangat Murah

Zaman la ni kena cari yang murah. Jadi nak dapatkan yang murah kena ada usaha lebih sikit.

Logo MyDiGi App - sumber

Syarikat Telco DiGi telah memperkenalkan pakej bulanan prepaid Data dan Panggilan Unlimited semurah RM35 sahaja untuk 30 hari.


Di ulangi, Prepaid bukan Pospaid. Jadi yang guna prepaid dapat berita gembira. Jadi kalau korang pengguna Prepaid ada perluang untuk mendapatkan Unlimited ini dari DiGi.

Tapi ada yang tidak menariknya. Bukan suka-suka boleh diberi tawaran semurah untuk Unlimited. Tawaran ini tidak terdapat dalam Menu penawaran pilihan pakej.

Hanya pelanggan Prepaid tertentu akan dapat melalui 'MyDiGi' "Box Of Surprise". Ianya hampir sama dengan penawaran Maxis melalui 'Hotlink MU' yang ditawarkan setiap masa.

MyDigi App Box Of Surprise

Dengan RM35 Sebulan agak berbaloi korang untuk mendapatkan Unlimited Data Dengan kelajuan 3Mbps. Hampir sama dengan penawaran yang di buat telco Xpax dan Hotlink.

Walaubagaimanapun, Umobile menawarkan lebih baik dengan nilai yang berbeza RM5 dengan Giler Unlimited GX30. Kelajuan yang ditawarkan 6Mbps dan quota hotspot 6GB.

Saya dapat FREE Unlimited Day, tapi Digi hadkan pemberian sekali je seminggu (7 hari). Lepas tu baru bagi Free lagi untuk minggu berikutnya. Boleh lah dari tak ada. Saya suka guna Digi sebab banyak dapat free data, creadit dan pakej murah dengan Owsem.


Apa lagi pengguna Digi, cepat periksa App MyDigi manalah tahu korang bertuah. Boleh lah layan Movie sampai lebam.

sumber gambar MyDigi App

09 July 2019

Cara Membuat Pembayaran Yes 4G

Cara Membuat Pembayaran Broadband Yes 4G | Artical sebelum ini saya ada kongsi sedikit mengenai Broadband YES 4G dan Perbandingan YES 4G dengan Telco lain. Dalam entri tersebut terdapat pertanyaan bagaimana cara membuat pembayaran untuk Broadband Yes 4G.
 
 
Jadi saya kongsikan sedikit caranya untuk membuat pembayaran bill. Untuk membuat pembayaran terdapat 3 cara iaitu :
  • Bayar melalui maybank2u melalui akaun ahli di laman Web YES 4G.
  • Bayar melalui kad kreadit melalui akaun Ahli di Laman Web YES 4G.
  • Bayar diwakil penjual sah yang memberi perkhidmatan pembayaran Bill Yes 4G.
Tutorial saya buat ini cara pembayaran melalui Akaun ahli bagi yang mahu membayar menggunakan eBanking dan Kad Kreadit.

1. Layari Laman Web Yes 4G > My Account > Login ( Yes ID : IDanda@yes.my & Password : dapat masa daftar )
 

2. Selesai Login, lihat sebelah kanan terdapat list My Account. Cari bahagian Payment dan tekan Bill Payment.
 
 
 
3. Paparan akan keluar seperti gambar dibawah. Anda akan dapat lihat jumlah bayaran yang perlu dibayar. Bahagian Payment Type anda boleh pilih sama ada menggunakan Creadit Card atau Maybank2u. Bank lain tidak boleh.
 
 
 4. Saya pilih untuk guna Maybank2u. Selesai membuat pemilihan Payment Type, pastikan anda disable pop-up blocker. Jangan lupa juga tanda pada kotak Term & conditions kemudian tekan comferm payment.
 
 
 5. Akan keluar seperti dibawah ini.
 
 
 Dan keluar seperti dibawah ini juga. Login seperti biasa akaun E-banking anda.
 
 
6. Setelah selesai anda akan dapat maklumat pembayaran seperti dibawah. Sila simpan Maklumat ini untuk rujukan akan datang. Pastikan Anda juga akan terima msg dan Email dari pihak YES 4G. Selesai.
 
 
Untuk creadit card, cara adalah sama yang bezanya perlu isi maklumat creadit card. Pastikan anda terima Msg dan Email dari pihak YES 4G setelah membuat pembayaran melalui E-Banking atau Creadit Card atau bayar pada wakil.
 
Jika tidak terima dalam masa 4 jam bermakna pembayaran tidak dibuat atau gagal. Hubungi perkhidmatan pelanggan untuk mendapat status pembayaran. Sepanjang menggunakan YES 4G, saya tiada masalah mengenai coverage dan pembayaran.
 
Panjang pula entri kali ini.. Harap tutorial ini dapat membantu anda. Jika tidak faham boleh tanya pada ruang komen.
 

02 June 2019

Internet Fiber | Maxis Fiber Atau TM Unifi

Agak mencabar juga untuk memilik rangkaian Internet Fiber untuk kegunaan dirumah. Banyak jugak faktor yang perlu di ambil kira.

Sekarang ini terdapat 3 pembekal Internet berasaskan Fiber optik. Dengan kelajuaan miniman 10Mbps.


Antaranya TIME, MAXIS dan TM. Pilihan yang perlu dibuat berdasarkan harga, kawasan liputan, perkhidmatan, kelebihan, kelajuan dan limit data.

Kalau di ikutkan, hanya TIME sahaja perlu disingkirkan kerana kawasan liputan hanya ada dibandar sahaja.

Sekarang tinggal 2 iaitu MAXIS FIBER dan TM UNIFI. Mari saya kongsikan perbezaan kedua - duanya.

Harga Dan Kelebihan

Jika dilihat pada harga untuk MAXIS FIBER dan TM UNIFI. Maxis Fiber lebih berbaloi dengan harga sekitar RM89 untuk mampu milik bagi data unlimited.

TM UNIFI harga lebih murah RM79 dan berbaloi dimiliki tetapi data limit pada 60gb pengunaan dengan kelajuan 30mbps. Diberi pula kelebihan moden untuk tonton siaran internet.

TM UNIFI



MAXIS FIBER 


Liputan Fiber

Kawasan liputan MAXIS FIBER dan TM UNIFI adalah sama. Dimana ada TM UNIFI di situ adanya MAXIS Fiber.

Ini kerana Maxis Fiber menyewa port fiber dari TM. Sebab itu kawasan liputan adalah sama.

Kelajuan Internet

Kelajuan yang ditawarkan MAXIS FIBER dan TM UNIFI adalah sama. Membezakan adalah harga dan data yang ditawarkan.

Perkhidmatan

Jika dibaca dan dikaji, perkhidmatan yang diberi oleh TM Unifi agak kurang memuaskan. Maxis Fiber juga lebih kurang sama. Dua syarikat ini perlu perbaiki khidmat mereka pada pelanggan.

Susah juga hendak memilih. Tapi dengan keputusan ini, saya rasa TM Unifi 60gb lebih berbaloi dengan harga murah walaupun hanya data 60gb.

Penggunaan dalam SmartPhone, dikira dengan pelbagai aktiviti dalam Phone selama sebulan baru mencecah 50gb.

Buat apa ambil mahal dan Unlimited jika penggunaan tidak di gunakan maximum. Rasa cukup buat masa ini.

Tetapi rasa Maxis Fiber juga kelihatan berbaloi dengan harga perbezaan RM10 dengan TM Unifi. Susah pulak nak buat pilihan.

Untuk korang, ini adalah asas pemilihan Internet berasaskan Fiber. Kalau korang guna untuk dikongsikan pada semua orang termasuk jiran, ambil lah unlimited.

Jika tidak lebih baik ambil yang data terhad. Buang duit jika tidak guna maximum untuk unlimited.

14 January 2019

5 Kelebihan Memiliki Domain dot MY

Sebelum membeli domain, korang perlu tahu kelebihan memiliki domain yang dibeli. Jika korang ingin memiliki Domain, saya cadangkan korang memiliki .my atau .com.my.


Sebelum korang ingin memiliki domain berakhir dengan .my, korang kena tahu kelebihannya. Jika tidak jangan beli kalau tidak tahu.

#1 Kelebihan Di Enjin Pencarian (SEO)

Bayangkan jika WEBSITE & BLOG korang berada di halaman pertama di enjin pencarian Google.com.my.

Enjin Pencarian atau dalam bahasa teknikalnya Search Engine Optimization (SEO) mempunyai lebih 2++ faktor. Antara salah satu faktor untuk berada di halaman pertama adalah dengan memiliki domain .COM.MY atau .MY

Jika korang mahukan pembaca atau pelanggan yang tepat daripada enjin carian?

Domain MYNIC ini tepat untuk korang miliki.

Semak dan Daftar Domain .COM.MY / .MY korang untuk Kelebihan di enjin pencarian di laman pembekal pendaftaran domain ini.

#2 Domain Yang Ringkas

Nama Domain yang ringkas memudahkan pengungjung untuk mengigati laman WEBSITE / BLOG milik korang. Apa yang penting nama tu unik dan pendek.

Bluemoon.my sebuah domain yang ringkas serta pendek mudah untuk korang mengingatinya.

#3 Di lindungi oleh SKMM

Jika korang memiliki domain .MY / .COM.MY , domain korang di lindungi oleh SKMM dari pihak yang tidak bertanggungjawab.

Keselamatan Domain .COM.MY / .MY sangat ketat dan di pantau bagi mengelak berlaku perkara yang tidak sepatutnya.

#4 Terbaik Untuk Brand ( Jenama )

Domain .MY sangat bagus untuk penjenamaan korang dalam talian (internet) hari ini.

Ianya membawa identiti MALAYSIA ke persada antarabangsa. Mungkin satu hari nanti blog / Website milik korang menjadi sebutan sambil tu domain .MY menjadi rebutan untuk di miliki.

#5 Tingkatkan Kepercayaan Pada Pelayar

Pelayar laman web serta pengguna lebih yakin untuk melayari dan berurusan dengan korang kerana ianya di daftar dengan identiti sebenar.

Untuk mendaftar nama Domain .COM.MY  perlu di sertakan dengan Sijil Pendaftaran Syarikat.

Manakala untuk .MY perlu mengisi nama penuh seperti dalam kad pengenalan berserta No Kad pengenalan (IC). Ianya bertujuan untuk rujukan pihak berwajib.

Apa lagi yang korang tunggu tu. Dapatkan Domain .COM.MY / .MY untuk Blog / Website milik korang.

Korang boleh daftar domain korang dengan tekan link banner dekat bawah ini. Ianya terus bawa korang ke Website Exabytes.

12 April 2018

Berwaspada Dengan Iklan Postpaid Digi 38


Internet menjadi salah satu keperluan di zaman cyber ini. Di Malaysia syarikat Telco berlumba - lumba untuk memdapatkan pelanggan bagi menambah jumlah pengguna dan keuntungan syarikat.

Jika anda perasan, Syarikat telco memberi tawaran yang dapat menarik pelanggan. Cara menarik pelanggan dengan memberi ayat pendek tanpa jelas bagi menjerat pelanggan yang terdesak untuk mendapat pakej yang sedang ditawarkan.

Salah satu cara untuk menarik pelanggan yang terdesak dengan menawarkan pakej yang amat menarik dengan harga yang sukar bagi sesiapa untuk menolak tawaran tersebut. Salah satu iklan telco yang telah di ambil dari media sosial ialah Digi.


Jika dilihat tawaran iklan semurah ini dengan hanya memaparkan pakej Unlimited calls + 32GB Internet dengan harga RM38, pasti akan membuatkan pelanggan terdesak tertarik.

Dalam komen tersebut, ada yang sangat teruja dengan pakej dan harga yang ditawarkan. Mereka terus bertanya cara untuk beralih dari telco lain ke telco Digi. Pelanggan sedia ada pula, bertanya cara hendak bertukar ke pakej RM38.

Tetapi bagi yang bijak menilai, mereka akan komen dengan bertanya lebih mengenai pakej ini. Manakala yang pandai membuat perbandingan, mereka akan buka link yang di sertakan. Apa yang amat memeranjatkan, rupanya pakej ini ada udang di sebalik batu.


Pakej yang ditawarkan sangat berbeza seperti yang di fikirkan. 2GB internet setiap hari, 1GB internet dari masa 1pm hingga 7pm SAHAJA, Unlimited Call dan 300sms kesemua rangkaian. Pakej basic yang hampir sama dengan Telco lain cuma di bezakan iklan yang menggunakan ayat yang gempak.

Bagi anda yang ingin mencari pakej pospaid yang terbaik, buat bandingan dengan telco lain sebelum membuat keputusan. Jangan terburu-buru atau terdesak kerana setiap keputusan mempengaruhi perjalanan kewangan serta data anda.

Pendapat untuk pakej Digi ini adalah tidak berbaloi dan merugikan kewangan anda. Diharap pihak Digi tidak berkecil hati kerana saya hanya ingin membantu pengguna terdesak dan juga ianya baik untuk syarikat daripada dimaki hamun oleh pengguna yang tidak peka terhadap maklumat.