This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label Google adsense. Show all posts
Showing posts with label Google adsense. Show all posts

21 December 2020

10 Sebab iklan AdSense tidak muncul di blog

Adsense dari Google adalah sebuah syarikat pengiklanan. Google menjana pendapatan dari pengiklanan yang dapat dari syarikat yang mahu promosi Produk, Perkhidmatan dan aktiviti Syarikat.



Dengan menggunakan beberapa platfom milik mereka seperti Blogger.com, youtube dan lain lagi untuk memaparkan iklan.

Jadi bagi korang yang menggunakan platfom Laman Web seperti Blogger, Wordpress dan website biasanya akan mohon untuk jadi Publish iklan di laman korang kepada Google.

Apa yang penting korang kena pastikan memenuhi syarat yang di tetapkan oleh Adsense seperti laman web kene lebih 6 bulan atau dan pelawat sekurangnya 10 000.

Jika iklan Adsense tidak muncul juga ini antara sebabnya.

10 Sebab iklan AdSense tidak muncul di blog

1. Masih dalam tahap review

Seperti dijelaskan pada tahap menjadi publisher Google AdSense di atas, sebelum disetujui calon publisher akan melewati tahap review sebanyak 2 kali. Pada review pertama sudah jelas iklan AdSense tidak muncul di blog kerana kita belum boleh mengaksas dashboard Google AdSense dan belum memasang script iklan.

Pada tahap review kedua pun sama, iklan AdSense tidak muncul kerana blog kita masih ditinjau kelayakannya oleh Google. Jika lulus, iklan AdSense akan muncul namun jika ditolak, iklan AdSense tidak muncul di blog.

#2. Tidak memuat naik laman privacy policy dan disclaimer

Dalam beberapa khusus yang dialami publisher, iklan AdSense tidak muncul di homepage blog kerana tidak menampilkan laman privacy policy. Untuk membuat privacy policy dan disclaimer kita biasa menggunakan bantuan privacypolicyonline.com atau yang lainnya.

#3. Domain akaun telah di banned search engine

Jika kita sudah punya akaun AdSense, kode unit iklan dipasang di blog baru yang belum terindex pun biasanya iklan akan muncul. Namun iklan AdSense tidak akan muncul di blog jika domain telah di banned search engine.

#4. Akaun dibanned Google AdSense

Publisher AdSense tidak dapat melihat iklan AdSense muncul di blog kalau akaunn disenarai hitam oleh Google AdSense. Alasan ini biasanya kerana blog telah melanggar term Google AdSense.

#5. Masalah pada browser dan Ad Block

Iklan AdSense tidak muncul di blog disebabkan oleh masalah pada browser, sebaiknya kosongkan cache browser dan hapus cookie sebelum mencuba membukanya lagi. Iklan AdSense tidak muncul di blog juga bissanya disebabkan oleh pemasangan AdBlock di browser.

#6. Kode AdSense belum dipasang dengan benar

Iklan AdSense tidak muncul di blog karena salah satu masalah berikut:

* Kode AdSense tidak lengkap

* Semua kode ditampilkan dalam satu baris

* Kode berisi tag HTML tambahan di dalamnya

silakan cuba copy paste kode AdSense dengan lengkap kemudian paste di blog.

#7. Daftar di host AdSense

Penyebab iklan AdSense tidak muncul di blog iaitu kita daftar di host AdSense seperti Blogger atau Youtube dan menerapkan code iklan di blog self hosting. Misalnya korang daftar Google AdSense melalui blogger, kemudian diterapkan di blog WordPress.org dengan domain sendiri (misal: contohblog.com).

#8. Belum memasukkan PIN

Korang belum memasukkan PIN, mungkin iklan AdSense tidak muncul di blog. Nombor PIN akan dikirim oleh Google AdSense sampai 3x pengiriman. Selebihnya mengenai PIN, sila pergi ke Web Adsense dan verifikasi PIN.

#9. Iklan berada dalam bingkai

Iklan AdSense tidak muncul di blog boleh jadi kerana kita meletak kode iklan di tag div yang berlebihan sehingga dapat menghalang iklan daripada muncul.

#10. Mengaktifkan JavaScript pada browser

Jika iklan AdSense tidak muncul di blog, silakan periksa kalau-kalau ada JavaScript yang bertentangan yang dapat menghalang kemunculan iklan. Pastikan kita telah mengaktifkan JavaScript di browser agar dapat melihat iklan muncul.

Itulah 8 sebab punca publisher Google AdSense dan 10 penyebab iklan AdSense tidak muncul di blog, semoga artikel ini berguna bagi korang untuk pebulis blogger.

sumber Gambar Google Adsense

11 December 2020

Iklan Google AdSense Lulus Juga

 


Setelah menanti mendapat iklan dari Google, akhirnya lulus juga. Bukan main susah hendak penuhi syarat yang di tetapkan.

Banyak yang perlu di buat oleh saya pada laman blog mykini.com untuk mendapat kelulusan. Terdapat perkara atau site yang perlu delete kerana melanggar hak cipta dan di anggap copy paste walaupun di olah sendiri.

Terdapat gambar yang di ambil tidak di creadit atau di letak asal usul gambar di ambil. Ada juga gambar diambil sendiri tapi di copy pihak lain dan menjadikan empuya gambar sendiri di anggap sebagai ciplak oleh pihak google.

Segala permasalahan perlu diselesaikan untuk memenuhi kehendak syarat yanh ditetapkan. Susah jugakan. Akhirnya baru berjaya.

Saya masih tertanya juga bagaimana blog dan laman web copy paste boleh lulus dengan mudah mendapat google AdSense.

Ada juga blog baru yang belum cukup syarat mampu lepas dapat Google AdSense. Saya tetap tertanya- tanya. Rezeki masing-masing agaknya.

Penggunaan iklan dari google serba sikit dapat extra income dari penulisan. Lepas ini kena cari atau baiki theme untuk lebih mesra pelawat yang rata dari pengguna Mobile Android dan iOS.

Bagi yang belum berjaya mendapat Google AdSense, penuhi syarat yang di tetapkan oleh pihak Google.


30 June 2020

Cara Atasi Google Adsense Tidak Muncul Di Blog

Masalah yang biasa di lalui oleh blogger yang baru. Biasanya masalah ini ada pelbagai sebab kenapa iklan Adsense tidak muncul di blog milik korang. Bagaimana caranya hendak mengatasi masalah ini ?

Saya akan kongsikan bersama korang bagaimana hendak mengatasi masalah ini. Terdapat cara untuk
mengatasinya dengan sedikit perubahan dan penambahan code terhadap blog milik korang. Penambahan code ini tidak akan menggangu blog.



Sebelum itu, pastikan blog korang memang telah memenuhi syarat kelayakan yang di perlukan oleh google Adsense yang telah ditetapkan. Jika korang tidak memenuhi syarat maka iklan google adsense tidak akan muncul.

Setting Custom Robot.txt Dalam Setting

Apa yang perlu perlu edit bahagian robot.txt dalam blog korang. Untuk blogspot, korang perlu masuk ke bahagian dashboard kemudian  klik pada bahagian setting seperti di bawah. Klik bahagian 'Search preferences'.



Masukkan kod custom robot.txt di bawah. Gantikan url blog saya dengan url blog kepunyaan korang.
User-agent: Mediapartners-Google
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: https://www.fikirnews.com/sitemap.xml
Biasanya masalah iklan Adsense tidak muncul ini berlaku akibat migrasi blog daripada protokol 'http' ke 'https' yang diperkenalkan oleh pihak Blogspot/Blogger.com.

Iklan Adsense sering 'hilang' terutama pada blog yang menggunakan domain sendiri.

Berlaku Kerana Protokol 'Https'

Jadi, korang kena letakkan 'Custom robot.txt' di atas di dalam ruangan disediakan. Pertamanya untuk memberitahu bahawa sitemap blog korang sudah menggunakan protokol lebih selamat iaitu https.

Keduanya, korang membenarkan robot Adsense untuk masuk ke dalam semua bahagian blog korang untuk mencari keyword sesuai bagi tujuan perletakkan iklan.

Jangan lupa untuk aktifkan robot.txt ini ya.

Orait, siap tutorial pertama untuk mengatasi masalah iklan Adsense tidak keluar.


Tutorial Penambahbaikkan Kod Script Adsense

Selanjutnya, korang perlu ubah sedikit kod Adsense yang anda letakkan di dalam ruangan HTML blog anda.

Kod script Adsense yang biasa adalah seperti di bawah ini.

<script async='async' src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Gantikan dengan kod di bawah ini ... sebelum penutup </head> atau </body>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
(function() { var ad = document.createElement('script'); ad.type = 'text/javascript'; ad.async = true; ad.src = 'https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js'; var sc = document.getElementsByTagName('script')[0]; sc.parentNode.insertBefore(ad, sc); })();
//]]>
</script>

 Jangan lupa save ubahsuaian ini. Kalau tak, sia-sia sahaja korang ikuti tutorial untuk atasi iklan Adsense tidak keluar.

Beri tempoh untuk robot Adsense gelintar blog korang setelah pengubahsuai dilakukan. Korang tidak akan nampak perubahan serta-merta. Namun, ini salah satu cara selesaikan masalah blog yang iklan dari Adsense tidak muncul seperti kebiasaanya tu.

22 March 2019

Ketahui Jenis Perkhidmatan Iklan Dari Google

Bagi korang yang masih baru dalam dunia siber ini, pasti korang tidak tahu bahawa korang boleh jana pendapatan dalam dunia siber.


Tapi bagaimana hendak jana pendapatan? Disini saya kongsi dengan korang bagaimana boleh jana pendapatan dengan menggunakan medium pengiklanan dari google.

Terdapat 3 jenis perkhidmatan pengiklanan di google;

  • Google Adsense
  • Google Admob
  • Google AdWord
Google Adsense

Perkhidmatan iklan Google Adsense biasanya dipaparkan pada Website - website/ Channel Youtube / Blogger developer milik korang. Bila ramai yang berkunjung / Menekan iklan / Menonton Video Youtube, korang akan mendapat nilai bayaran dalam bentuk nilai dollar (Usd).

Penilaian Pembayaran Google Adsense :
  • $0.01-$0.04 per click iklan.
  • $0.01-$0.10 setiap 100 unique visitor tanpa click iklan.
  • $0.15-$0.25 setiap tontonan sampai habis.
Untuk mendapat nilai bayaran, korang perlu ada dahulu 30k unique visitor atau aktif sekurangnya 6 bulan pada Website - website/ Channel Youtube / Blogger developer milik korang.

Jumlah wang dibenarkan cash out adalah $100 (RM400) yang akan di bank in / western Union.

Bila Wang DiBayar

Kalau korang cashkan duit sebelum 21hb, payment akan dapat dalam 23 atau 24 hari bulan direct masuk ke akaun bank. Kalau korang cashkan duit selepas 21hb, payment korang bulan depan baru masuk.

Google admob

Sama saja macam Google Adsense cuma bezanya Google Admob untuk Mobile Apps/Mobile Game.

Google Admob ada 3 jenis id iklan :
  • Banner Ads : $0.01 per click
  • Interstetial Ads : $0.04 per click
  • Video Ads : $0.15-$0.25 per watch(sampai habis)
Kalau nak buat Mobile App untuk Google Admob kena cari syarikat yang menawarkan perkhidmatan buat app.
Google Adwords 

Perkhimatan iklan yang korang nak promote barang/app/service dan sebagainya. So nanti product yang korang promote ni akan keluar dekat service2 Google yang lain mcm GMAIL,GooglePlay dan sebagainya.

kalau korang nak buat duit dengan Google , guna Google Admob/Adsense. Kalu nak buat promosi boleh guna Google Adword