13 January 2023

3 Punca Battery Smartphone Rosak

Secanggih mana pun smartphone/Telephone, Terdapat bahagian smartphone yang tidak boleh lari dari kerosakan nyata. Sememangnya smartphone direka supaya ianya mudah rosak jika penggunaan salah.Bahagian yang menjadi igauan adalah bahagian bateri smartphone. Semakin canggih smartphone, bateri adalah yang bahagian belum pasti tahan lama.

Terdapat beberapa sebab atau punca bateri cepat rosak. Di sini saya kongsikan dengan korang 3 punca bateri korang cepat rosak.

Lebihan Mengecas
Tidak semua peranti smartphone ada cut off supply apabila peranti telah penuh di cas. Tanpa memotong bekalan selepas cas penuh, peranti korang akan dicas sehingga lah korang tutup plug dengan sendiri.
Dengan lebihan cas, jangka hayat bateri peranti smartphone akan menjadi pendek dan bateri mudah rosak.

Penggunaan Bateri sehingga 0 Peratus
Jangan sesekali terpedaya dengan kata-kata bahawa bateri sesekali perlu dinyahcas (guna sampai 0%) sebulan sekali. Ataupun jangan kerap guna sampai smartphone korang padam.
Ianya berisiko bateri cepat rosak dan bateri kembung.

Bateri Panas
Punca bateri panas adalah disebabkan mengecas sambil menggunakan smartphone. Kepanasan menghasilkan haba yang boleh menyebabkan bateri meletup atau kembung. Suhu bateri tidak boleh melebihi 70% peratus kerana bateri adalah komponen tidak tahan haba.

Jika korang ada buat salah satu di atas, cepat cegah sebelum lambat. Ianya menyebabkan berlaku kekerapan menukar atau membeli smartphone baru.

Tapi kalau korang tidak kisah, dipersilakan lah. Sebagai pengguna pastinya kita hendak menggunakan smartphone dalam jangka masa panjang supaya ada kepuasan setiap penggunaan smartphone.

0 comment: