Logo Baru Perak FC Dengan Azam Baru

Kelab Bolasepak Perak FC kini telah dimiliki oleh XOX iaitu syarikat telekomunikasi. Dengan membeli kelab yang banyak hutang dengan harga RM1.

Internet Fiber | Maxis Fiber Atau TM Unifi

Antaranya TIME, MAXIS dan TM. Pilihan yang perlu dibuat berdasarkan harga, kawasan liputan, perkhidmatan, kelebihan, kelajuan dan limit data.

Pelitup Muka Perlu SIRIM Pulak

Semua pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan perlu membuat permohonan perakuan serta penandaan MS SIRIM daripada SIRIM QAS International Sdn Bhd.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

10 Sebab iklan AdSense tidak muncul di blog

Adsense dari Google adalah sebuah syarikat pengiklanan. Google menjana pendapatan dari pengiklanan yang dapat dari syarikat yang mahu promosi Produk, Perkhidmatan dan aktiviti Syarikat.

09 July 2022

DiGi Fibre 300Mbps Murah dari Telco Lain

Murah adalah perkara yang wajib bagi rakyat Malaysia untuk di cari. Murah bermaksud ianya juga perlu berkualiti bukan sambil lewa.

Internet adalah menjadi 1 keperluan dizaman moden ini dan boleh menjadi kehendak jika tidak menggunakan secara elok.

Digi nama yang tidak asing dalam dunia Telekomunikasi dalam malaysia dan antara ke 3 terbesar dan bakal menjadi syarikat telekomunikasi paling besar di Malaysia.

Digi kini menawarkan DiGi Fibre dengan harga yang cukup tidak masuk akal. Dengan harga yang lagi murah dari Unifi dan Allo.

Digi Fibre menawarkan pakej 300Mbps dengan harga Promosi dengan kontrak 24 bulan berharga RM100. IYE, RM100 harganya.



Untuk siapa yang ingin memasang, perlu pastikan yang tempat korang ada Fiber dari UNIFI. Sebab Digi tumpang atau sewa Fiber unifi.



Tetapi, ada tetapinya. Pakej yang korang hendak ini ada syaratnya. Murah tetapi ada ceritanya yang perlu korang faham.

Hendak dapat 300Mbps dengan Harga RM100, Korang perlu Tahu.
  • Melanggan Postpaid dari digi baru dapat Harga yang di promosi.
  • Selepas habis kontrak 24 bulan, Harga akan jadi RM 130 atau RM 150



Ini antara, hidden yang perlu korang tahu bila ada harga pakej murah.

Walaupun nampak murah dan berbaloi, pastikan syarat-syarat ini tidak membebankan korang. Harga yang di tawarkan tidak termasuk SST 6%.



Semak dahulu syarat sebelum memasang. Untuk mengelakkan korang tertipu dengan Agent dan promosi di laman sosial.

Sumber - DiGi

10 June 2022

XOX Prepaid Unlimited Data Sahaja

Sejak mengambil alih Perak FC, syarikat Telco XoX mula menjadi bualan. Dari sebuah syarikat Telco yang tidak terkenal, kini menjadi bualan.

Saya layari laman web telco xox untuk mendapat beberapa maklumat mengenai pakej yang ditawarkan kepada pengguna.

Laman web agak sukar untuk difahami juga bila di layari, tetapi apa yang saya jumpa hanya pakej Simcard Prepaid sahaja.

Pakej prepaid xox

Pakej Prepaid xox tawarkan terdapat 5 pakej pilihan. Setiap pakej menawarkan jumlah had data berbeza.

Terdapat 1 pakej menarik iaitu Unlimited 35 yang menawarkan unlimited Data dan Hotspot. Cuma panggilan tidak Unlimited tapi boleh bawa ke bulan berikut dan sms kena bayar.

Kelajuan ditawarkan adalah 3Mbps dan simcard ini sah sehingga 28 bulan tanpa perlu top up setiap bulan.

Pakej Postpaid xox

Untuk postpaid saya kongsikan dengan korang pakej menarik yang ditawarkan pada pengguna. Bukan main susah hendak cari Pakej Postpaid.


Untuk Postpaid xox di namakan sebagai Onexox Black. Plan yang diperkenalkan dinamakan B54DB Plan. Jangan tanya kenapa nama macam tu. Memang tiada maklumat dijumpai.

Plan yang di tawarkan ada 5, hanya plan B54 Databuffet sahaja kira menarik. Hanya panggilan unlimited, Data diberi 48Gb dan sms 100 sahaja. Ada 1 lg Unlimited tapi tidak pasti apa yang unlimited tersebut. Adakah share Hotspot?

Untuk telco xox saya simpulkan bahawa plan Prepaid lagi berbaloi lah untuk di langgan berbanding plan dari postpaid.

Untuk coverage Line, belum pasti sama ada okey atau keyO. Bagi yang dah guna, apacerita pasal coverage Line, share bersama dalam ruang komen.


08 June 2022

Guna Jenama Islam Untuk Laris Barang

Demi melariskan barang, ramai peniaga sanggup buat apa sahaja supaya barang yang dijual laris seperti Pisang Goreng panas di tepi jalan. Jualan pula di media sosial dan juga menjualnya di Applikasi peniagaan yang telah di sediakan.

Cara melariskan barang secara baik sukar mendapat sambutan dikalangan pembeli lebih lagi dikalangan pengguna media sosial. Ianya menjadikan peniaga mencari cara lain untuk melariskan barang milik mereka.

Trend menjual dikalangan peniaga sekarang berubah kepada cara menjual agama, lebih lagi menggunakan nama Islam sebagai promosi barang milik mereka. Dengan menggunakan Agama dan Juga Bangsa, Barang mudah dijual kepada golongan pembeli yang mudah terpedaya dengan Tredmark Islam dan Bangsa.

Lebih lagi golongan yang terdesak dan orang tua yang mudah terpedaya. Barang laris walaupun barang yang dijual bukanlah barang buatan sendiri atau dikilangkan sendiri. Begitu juga barang yang menggunakan Islam sebagai nama bagi barang yang dijual. Walaupun tiada kepastian terhadap barang yang dijual menggunakan agama.

Agama islam

Jadi kerajaan telah mewujudkan Kod yang telah dicadangkan, kod akan dikuatkuasakan pada akhir tahun ini, termasuk peruntukan untuk menangani kandungan menghasut atau provokatif, tindakan keganasan jantina, serta penggunaan agama dalam iklan.

Sebagai contoh, produk yang didakwa diberkati dengan doa al-Quran dan mampu menyembuhkan penyakit, dan produk kecantikan yang mesra wuduk memerlukan penjual menjelaskan secara terperinci tuntutan yang dibuat dan memberikan bukti.

Larangan itu terpakai kepada penggunaan unsur-unsur agama semua agama, bukan hanya Islam, supaya agama tidak boleh digunakan sebagai gimik pemasaran.

Walau bagaimanapun, kod itu tidak akan menghalang tokoh agama atau selebriti daripada menjadi duta produk.

Dengan wujudnya kod ini, rakyat berharap agama tidak akan digunakan lagi dalam promosi barangan bagi menjamin kesucian agama setiap agama.

Jadi korang yang sedang berniaga ini, berniagalah dengan cara yang ber Etika. Jangan suka-suka guna agama untuk kepentingan diri.

07 June 2022

Logo Baru Perak FC Dengan Azam Baru

Kelab Bolasepak Perak FC kini telah dimiliki oleh XOX iaitu syarikat telekomunikasi. Dengan membeli kelab yang banyak hutang dengan harga RM1.

Perak FC adalah kelab yang tiada apa-apa aset sama ada Stadium, tempat latihan dan juga banggunan kelab. Lebih lagi dengan jumlah mata liga dibawah 0 mata.

Ianya menjadi cabaran besar bagi pemilik baru untuk membawa pasukan Perak FC menjadi hebat.

Dengan pengambil alih, Perak FC kini menggunakan logo baru yang lebih menarik untuk saingan Liga Malaysia.

Dengan reka bentuk logo yang bulat, warna asal Perak FC Kuning hitam dan Maskot seladang yang tertera pada logo. Ianya menampakkan lagi bertapa menarik logo baru ini.

Terdapat juga huruf pada tengah logo iaitu PFC serta gambar bola antara huruf. Tidak lupa juga tahun kewujudan Kelab Perak yang dahulunya dikenali sebagai Perak FA.

Kelab Perak mempunyai beberapa logo lain yang sememangnya menarik bila di amati. Dengan wajah baru dan pengurusan baru Perak FC, diharap Perak FC boleh mengharungi cabaran Liga Malaysia dengan lebih baik.

Manakala, diharap penyokong bolasepak Kelab Perak FC teruslah menyokong kelab ini yang sedang bermula kembali dari bawah.

Terus bagi sokongan untuk majukan bolasepak Negeri dan Negara. Perak FC mungkin tidak boleh jadi seperti kelab kaya raya, tapi sekurangnya menjadi kelab yang hebat bersaing untuk kelab yang mewah dan lagenda.


sumber Penyokong Perak FC

13 April 2022

Cara Semakan Status Permohonan Pengeluaran Khas KWSP

KWSP Duit sendiri bukan duit goverment


Pada 1 April 2022 ramai pencarum telah membuat permohonan Pengeluaran Khas KWSP. Ini lah masa yang ditunggukan oleh Pencarum yang sudah membuat permohonan untuk membuat semakan status permohonan.

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN

Untuk pengetahuan korang, bahawa semakan status permohonan Pengeluaran Khas KWSP boleh dibuat bermula 9 April 2022.

https://pengeluarankhas.kwsp.gov.my/

Korang sudah boleh membuat semakan untuk pembayaran Pengeluaran Khas ini dilaman web diatas yang saya berikan.

KWSP Duit sendiri bukan goverment


TARIKH BAYARAN

Bayaran akan dibuat secara sekali bayar sahaja mula 20 April ini.

PENGELUARAN KHAS AKAN DIBAYAR SECARA ONE-OFF

Berita baik kepada para pencarum, pihak KWSP sudah mengeluarkan kenyataan berkenaan sama ada pembayaran akan dilaksanakan secara one-off iaitu sekali bayar atau pembayaran setiap bulan.


Melalui kemas kini terbaru daripada pihak KWSP, Pengeluaran Khas kali ini adalah secara one-off atau sekali bayar sahaja. Ini bermakna sekiranya anda membuat pengeluaran RM 10,000 maka korang akan menerima jumlah tersebut untuk satu kali bayaran sahaja. Ada faham.

AMAUN PENGELUARAN DAN KAEDAH BAYARAN

Selain daripada pengumuman pembayaran secara one-off, pihak KWSP turut mengeluarkan informasi berkenaan amaun pengeluaran dan kaedah bayaran, info penuh adalah seperti berikut :

1. Amaun pengeluaran minimum adalah RM 50 manakala pengeluaran maksimum adalah RM 10,000 tertakluk kepada baki simpanan Akaun 2. Sekiranya tidak mencukupi maka Akaun 1 akan digunakan.

2. Meninggalkan bagi sekurang-kurangnya RM 100 dalam Akaun 1.

3. Pembatalan permohonan dan pindaan amaun adalah tidak dibenarkan. Oleh itu, anda haruslah membuat keputusan yang munasabah sebelum melakukan permohonan.

4. Bayaran Pengeluaran Khas ini akan diberikan keutamaan berbanding pengeluaran lain.

INDIVIDU YANG LAYAK MEMBUAT PENGELUARAN

Pengeluaran Khas KWSP ini terbuka kepada seluruh ahli KWSP yang berumur di bawah 55 tahun tanpa pengecualian.

JUMLAH PENGELUARAN

Mengikut daripada sumber KWSP, amaun pengeluaran minimum adalah berjumlah RM 50 manakala maksimum adalah RM 10,000.

AKAUN YANG DIKELUARKAN

Pengeluaran sehingga RM 10,000 ini akan menggunakan baki Akaun 2 terlebih dahulu tetapi sekiranya tidak mencukupi anda juga boleh menggunakan simpanan Akaun 1. 


Ini bermaksud, korang perlu menghabiskan Akaun 2 terlebih dahulu dan tidak boleh memilih jenis akaun untuk membuat pengeluaran.

Harap korang faham dengan maklumat yang dikongsikan ini. Gunakan sebaik-baik yang boleh duit tersebut.




12 April 2022

Pelitup Muka Perlu SIRIM Pulak

Satu cerita yang kurang menarik di dengar oleh Rakyat Malaysia di mana Kerajaan Malaysia telah membuat Undang-undang baru mengenai Pelitup Muka.

Semua pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan perlu membuat permohonan perakuan serta penandaan MS SIRIM daripada SIRIM QAS International Sdn Bhd.


Menurut lapora dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berkata, ia susulan pewartaan Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan) Pelitup Muka Bukan Perubatan 2022 di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Difahamkan, pewartaan tersebut bertujuan memastikan pelitup muka bukan perubatan yang dihasilkan sama ada dalam negara atau diimport mematuhi standard keselamatan yang ditetapkan menerusi perintah itu.

Pelaksanaan pewartaan tersebut mendapat perhatian orang ramai dan rata-rata netizen tidak bersetuju dengan pelaksanaan itu kerana negara kini di fasa peralihan endamik.

Bukan itu sahaja, para netizen turut mengatakan dengan pelaksanaan memastikan pelitup muka miliki cop SIRIM ini pastinya akan membuatkan harga meningkat dan membebankan rakyat kelak.

Malah, ada juga netizen keliru dengan denda yang dikenakan kepada individu sama ada ia berkait dengan pengguna atau tidak. Untuk pengetahuan anda, denda hanya akan dikenakan terhadap pengilang dan pengimport yang tidak patuh dengan penguatkuasaan dan bukannya kepada orang awam.

Bagi syarikat yang tidak mematuhi arahan boleh didenda tidak melebihi RM200,000 dan untuk kesalahan kali kedua atau berikutnya akan didenda tidak melebihi RM500,000.

Manakala untuk individu pula, denda yang dikenakan tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi kesalahan kali kedua atau berikutnya, denda tidak melebihi RM250,000 atau penjara tak melebihi selama 5 tahun atau kedua-duanya sekali.

Pengguna tidak dikenakan denda tetapi individu yang menjual pelitup muka tanpa SIRIM akan didenda. Agak tidak masuk akal lah kalau kerajaan hendak denda pengguna sedangkan penjual yang punca kepada pemasalahan.