04 July 2019

Mana Perginya Tingkat 4

Mungkin terasa pelik bila menaiki lift tiada butang tingkat 4. Itu yang terjadi pada saya bila berada dalam lift. Banggunan yang di sewa oleh syarikat tempat berkerja tidak mempunyai butang tingkat 4 sebaliknya digantikan dengan butang tingkat 3A.


Pasti ada cerita kenapa mereka menukarkan butang tingkat 4 dengan butang tingkat 3A. Secara umum kita tahu bahawa nombor 4 adalah nombor malang atau tidak bertuah bagi orang cina. Kepercayaan orang cina telah merebak sehingga pelbagai orang telah percaya akan nombor tersebut membawa malang.

Ada pula cerita lain yang mengatakan banggunan di tingkat 4 sangat keras (berhantu) walaupun tidak ditekan butang tingkat 4, lift akan berhenti lama ditingkat 4. Nombor malang kini sudah bertambah berpunca dari penghasilan cerita seram berdasarkan nombor. Orang kini makin percaya akan nombor tersebut malang dan ramai sanggup menukar nombor rumah, kenderaan atau telefon supaya tidak ditimpa malang.

Bagi saya tiada nombor malang cuma kita sebagai manusia jangan terlalu bongkak dalam hidup. Tidak kira nombor apa pun atau tingkat bangunan pun kalau kita terlalu bongkak dan lupa diri ianya akan jadi malang dalam hidup. Di dunia ini bukan sahaja manusia, Haiwan, tumbuhan dan alam semulajadi yang ada tetapi ada juga makhluk lain seperti hantu dll yang kita tidak ketahui kewujudan mereka.

Hidup biarlah merendah diri tidak kira sudah kaya atau berjaya. Kehidupan kita umpama roda, sekejap atas sekejap bawah. Sentiasa beringat sebelum terlambat.

2 comment:

Nurul Shahira said...

Bukan setakat lif. Kadang-kadang no rumah pun pemaju tak nak no. 4. Rela jadi 3A

Haslan Moin said...

Kesian nomor 4, antara nomor yang paling saya suka selain nomor 13 dan 21