18 May 2019

Kadar Bayaran Zakat 2019 Seluruh Negeri di Malaysia

Bulan Ramadhan telah tiba, Umat islam mula berpuasa. Umat islam diharap tidak lupa untuk membayar zakat fitrah.


Zakat fitrah hendaklah dibayar kepada Amil yang yang mempunyai kad kuasa dan resit pembayaran yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Negeri. Korang di nasihati berhati-hati dengan penipu yang menyamar sebagai Amil.
Zakat

Jika korang hendak elak penipuan, korang juga boleh bayar zakat melalui 'online Banking'. Zaman sudah maju dan teknologi semakin canggih jadi Majlis Agama Islam Negeri juga maju kehadapan.

Dengan membayar zakat fitrah, kita dapat membantu masyarakat yang susah. Zakat yang dibayar akan di agihkan kepada golongan yang layak menerimanya sebelum menjelang Syawal (Hari Raya)

Berikut adalah kadar bayaran Zakat mengikut Negeri dalam Malaysia.

Tunaikan tanggungjawab korang sebagai umat islam. Bantulah orang lain yang memerlukan sedikit bantuan untuk makan, minum dan untuk meneruskan hidup.

Walaupun nilainya kecil tetapi besar bagi yang memerlukan. Buatlah kebaikan dibulan Ramadhan ini, dimana pahalanya berlipat ganda.

Sama ada dapat atau tidak pahala itu, hanya Allah yang tahu. Kita sebagai manusia perlu berusaha untuk menjadi terbaik di dunia dan di akhirat. Selamat Beramal.

***Tahun salah tapi nilai bayaran zakat adalah sama.

 Zakat Online

Sumber Lembaga Zakat Selangor

0 comment: