08 January 2019

Top 10 Efficiency Of Train Service Asia Pacific 2018

Penggangkutan awam semestinya sangat penting bagi sesebuah negara. Ini bagi memudahkan rakyat yang ingin berjimat atau tidak mampu membeli kenderaan menggunakan perkhidmatan ini.

Walaubagaimanapun keretapi adalah kenderaan penggangkutan yang sangat bagus disebabkan ianya tidak menggunakan bahan fosil iaitu petrol atau Diesel untuk bergerak.

Tahukah korang bahawa baru ini terdapat senarai Top 10 Efficiency Of Train Service Asia Pacific 2018 yang dikeluarkan oleh World Economic Forum.

Terdapat 10 buah negara asia menduduki ranking terbaik dalam pengendalian keretapi didalam negara Asian Pasific.


Cuba korang lihat, Malaysia berada pada kedudukan ke 3 dalam asian tu. Sesuatu yang boleh kita banggakan walaupun sekadar dalam negara asian.

Tempat Pertama semestinya adalah Japan. Sebuah negara yang maju dalam bidang penggangkutan. Di ikuti Korea Selatan dan ke 3 adalah Malaysia.

Ianya boleh dibanggakan kerana Malaysia berjaya mengatasi negara tembok besar, China. Di harap Malaysia dapat memperbaiki lagi perkhidmatan penggangkutan awam.

Buat masa ini, Keretapi Tanah Melayu ( KTMB ) adalah penggangkutan paling laju di Malaysia. Dengan kelajuan yang sukar dilihat dengan mata apabila ianya tiba dan bergerak di station.

0 comment: