29 March 2018

Rokok Asap Pelangi

Tengah melayari alam dunia maya saya terlihat rekabentuk rokok yang menarik perhatian untuk di tekan. Apa yang menariknya ialah gambar yang memaparkan rokok yang dibaluti pelbagai corak yang berwarna.


Rokok balutan warna warni

Saya sangkakan ianya hanyalah kreativiti artis lukisan untuk membuatkan rokok kelihatan menarik untuk pameran lukisan dan arca. Rupanya bukan. Ianya adalah rokok Pelangi yang mengeluarkan asap berwarna warni yang berbagai warna. Ianya amat berainan sekali dengan rokok yang ada di dalam pasaran.

Perokok yang menghisap rokok Pelangi akan menghembuskan asap berwarna warni seakan pelangi. Nampak unik dan kreatif sungguh manusia yang mencipta rokok pelangi. Rokok sebelum ini hanya mengeluarkan asap putih dan kurang menarik.

Menurut cerita rokok pelangi popular di pasaran Indonesia. Tetapi harganya dalam rp80,000 dan nama rokok ini di Indonesia Sobraine Cocktail . Di negara kita Malaysia rokok pelangi telah berada di dalam pasaran tetapi ianya di bawa secara tidak sah.

Menurut cerita dari perokok, hendak mencari rokok pelangi agak sukar sedikit kerana penjual rokok pelangi akan menjualnya kepada orang tertentu sahaja bagi mengelak kantoi dengan penguatkuasa. Harga untuk rokok pelangi di Malaysia belum diketahui lagi.

Kehadiran rokok pelangi di Malaysia boleh menyebabkan peningkatan perokok di kalangan kanak-kanak dan juga wanita. Di harap rokok ini di haramkan atau kalau boleh jangan di viral atau di paparkan di kaca televisyen.


Setelah di siasat dengan teliti, rupaya asap ini hanyalah image grafik untuk mendapatkan image menarik pada asap yang dihembus oleh perokok. Jadi asap warna - warni dari asap rokok adalah palsu semata-mata. Jauhilah daripada menghisap rokok kerana ianya tidak baik untuk kesihatan diri dan juga orang disekeliling anda.

0 comment: