This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

27 November 2017

Nama Proton Mungkin Akan Ditukar

Nama Proton Mungkin Akan Ditukar | Siapa yang guna kenderaan jenama Proton baik mengaku!!! Jangan risau, saya cuma hendak tahu sahaja.

Saya kagum orang yang pakai kenderaan proton. Sangat tabah dan sokong barang Buatan Malaysia. Bagi yang tidak guna tu, mungkin anda salah seorang seperti saya. 

Apa yang seperti saya?!! Pinjaman untuk memiliki kenderaan Proton tidak lulus. Gaji saya memang ok kalau tidak mana mungkin saya boleh memiliki kenderaan jenama luar. 

Saya hendak kongsi sedikit berita yang disorok dari kaca televisyen. Mengenai Proton yang baru di ambil alih. Berita ini di ambil dari Sumber FMT

KETUA Pegawai Eksekutif (CEO) baru Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton), Li Chunrung dilapor mencadangkan penukaran nama Proton dalam bahasa Cina kepada nama “Bao Teng”.

Katanya ketika berucap dalam persidangan usahawan Malaysia-China ke 7 semalam, orang China sudah biasa menterjemah Proton menjadi “Bao Teng” tetapi rakyat Malaysia menggelarnya “Pu Teng”.

Katanya, “Bao” bermaksud khazanah atau harta benda manakala “Pu” membawa maksud biasa.



Pada 24 Mei lalu, DRB-Hicom mengumumkan penjualan sebanyak 49.9 peratus sahamnya dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely), sebuah syarikat gergasi automotif negara China yang sebelum ini telah mengambil alih Volvo dari Sweden.

Penjualan saham itu sekaligus membolehkan Geely menguasai kepentingan sebanyak 51 peratus saham pembuat kereta Britain, Lotus melalui Proton dalam urus niaga bernilai RM277.85 juta, manakala baki 49 peratus lagi menjadi milik Etika Automotive Sdn Bhd.




Ketua Pegawai Eksekutif Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton), Li Chunrong berkata, syarikat itu akan memperkenalkan 3 model kereta canggih di pasaran Malaysia.

Beliau dipetik China Press berkata, Proton akan melancarkan kereta pemanduan automatik, kereta berkuasa elektrik sepenuhnya dan kereta terbang yang pertama pada 2019.

Katanya, selain model Boyue, syarikat itu akan menaik taraf dan mengubah suai 8 model sedia ada dalam usaha meningkatkan daya saing Proton.

Katanya, selaku lambang negara yang turut mewakili tamadun perindustrian Malaysia, Proton ialah kebanggaan rakyat Malaysia dan mempunyai sejarah gemilang khasnya pengambilalihan Lotus pada 1996.

Li berkata, bahagian pasaran Proton sehingga bulan lalu sudah stabil di tahap 13%, lebih baik berbanding tahun lalu.

Pada 24 Mei lalu, DRB-Hicom mengumumkan penjualan 49.9% sahamnya dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely), gergasi automotif China yang sebelum ini mengambil alih Volvo dari Sweden.

Urus niaga itu juga membolehkan Geely memiliki kepentingan 51% dalam pembuat kereta Britain, Lotus daripada Proton pada harga £51 juta (RM277.85 juta), manakala baki 49% lagi menjadi milik Etika Automotive Sdn Bhd.

Proton yang ditubuhkan pada 1983, bergelut sejak beberapa tahun kebelakangan ini walaupun mendapat sokongan dan bantuan kerajaan.

Nama Proton bakal ditukar atau tidak, kita tunggulah kesahihan berita ini. Mungkin lepas ini mungkin akan guna pulak pekerja mereka sendiri dari China. Ianya seperti yang terjadi pada Edra Power Plant (anak syarikat 1MDB) dimana rata-rata pekerja adalah datang dari China.


Manakala rakyat tempatan menjadi pekerja menunggu dibuang bila ada peluang. Fikirkan dahululah nasib anda selepas ini.

26 November 2017

Kemas Kini Maklumat BR1M 2018 Dibuka

Kemas Kini Maklumat BR1M 2018 Dibuka | Sedikit perkongsian untuk yang pernah dapat BR1M. Saya kongsikan maklumat dari sebuah laman web surat khabar.

PUTRAJAYA: Kerajaan memaklumkan bahawa permohonan dan kemas kini maklumat Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi tahun depan akan dibuka mula 27 November hingga 31 Disember ini.

to

Menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan hari ini, bagi permohonan secara manual atau pengisian borang, Borang BR1M 2018 boleh didapati di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDN atau Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDN.

"Pemohon juga boleh memuat turun borang pemohonan di portal rasmi BR1M di https://ebr1m.hasil.gov.my.

"Portal ini juga boleh digunakan untuk permohonan atau bagi mengemas kini butiran secara atas talian.

"Pasangan kepada penerima BR1M 2017 yang meninggal dunia dan pemohon yang gagal atau tidak layak dalam permohonan BR1M 2017 perlu membuat permohonan baharu bagi BR1M 2018. 

"Bagi penerima BR1M 2017 (sedia ada), pengemaskinian perlu dibuat sekiranya terdapat sebarang perubahan maklumat peribadi atau sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh tiga tahun," katanya.

Sementara itu, Kementerian Kewangan juga memaklumkan bahawa kerjaan tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan melalui aplikasi WhatsAPP dan media sosial lain.

Maklumat yang sahih hanya boleh didapati melalui risalah BR1M 2018, yang sudah diedarkan kepada semua penerima BR1M dan juga melalui laman sesawang BR1M.

Menerusi bantuan itu, kerajaan berharap ia dapat membantu meringankan beban kos sara hidup rakyat.

Tahniah bagi yang dapat BR1M, jangan lupa kemaskini maklumat anda untuk mendapat BR1M bagi tahun 2018. Gunakan secara betul supaya wang dari bantuan kerajaan tidak digunakan untuk kegunaan atau barangan yang tidak berguna.

Bersyukur dapat wang bantuan yang tidak seberapa. Ada yang tidak dapat walaupun orang tersebut sebenar lebih layak. Fikir Dahulu Sebelum Berbicara.

Sumber- Berita Harian

25 November 2017

Mengenai Nuffnang Star Rating

Mengenai Nuffnang Star RatingMungkin anda tertanya apa fungsi Star Rating yang ada pada Dashboard Nuffnang. Star Rating yang anda lihat ada kegunaannya.
Star Rating juga mempengaruhi kedudukan Iklan Nuffnang. Jika anda letak pada kedudukan yang betul ( Boleh lihat panduan kedudukan Dalam Nuffnang) Star Rating juga di pengaruhi.


1. Apakah Nuffnang Star Rating?
Merupakan salah satu sistem nuffnang untuk menunjukkan prestasi Iklan blog terhadap kempenCPUV ( Cost Per Unique Visit ), CTR (Click Through Ratio) dan Cost Per Click (CPC ) dengan mempamerkan jumlah bintang. Bintang level 5 adalah yang paling tinggi. Biasanya jika kedudukan betul kita akan perolehi 2 atau 3 star.
2. Cara tingkatkan nuffnang star rating?
Bergantung kepada jumlah kempen CPUV ( Cost Per Unique Visit ) dan CTR (Click Through Ratio). Lagi banyak klik kat kempen CPUV, lagi tinggi la rating blog anda. Tips untuk dapatkan Cost Per Unique Visit.
3. Bila star rating nuffnang akan diupdate?
Rating biasanya di update sebaik sahaja kempen Cost Per Unique Visit blog anda telah tamat. Ianya akan mengambil kira berapa banyak CTR (Click Through Ratio) anda dapat pada setiap bahagian iklan semasa kempen CPUV.
4. Adakah ia akan mempengaruhi Cost Per Unique Visit berterusan?
Tidak. Ianya hanya sebagai trivia display kepada pemilik blog tentang prestasi blog terhadap kempen Cost Per Unique Visit (CPUV).
Bintang yang anda dapat menunjukan bahawa Jenis iklan tersebut ramai pengunjung tekan. Sebagai contoh (lihat gambar) iklan jenis Large Rectangle paling banyak pengunjung tekan berbanding jenis iklan Leaderboard dan Skyscraper.
Cerita mengenai sesiapa yang dapat bintang banyak akan sentiasa dapat Kempen Iklan CPUV adalah palsu.

24 November 2017

Carta Kedudukan Terkini Fifa November 2017

Carta Kedudukan Terkini Fifa November 2017 | Hari ini kita cita sikit pasal bola sepak (Football/Soccer) Negara Malaysia. Carta Kedudukan terbaru telah di keluarkan oleh FIFA untuk bolasepak.

Tiada apa yang perlu di peranjatkan, Carta Kedudukan bagi Malaysia agak kurang memuaskan. Malaysia kini jatuh 4 anak tangga. Kedudukan terkini Malaysia Di kedudukan 174 dunia dimana sebelum ini malaysia di kedudukan ke 170 dunia.

Kekalahan pasukan Malaysia terhadap beberapa pelawanan sebelum ini punca jatuhnya kedudukan Malaysia. Indonesia yang baru habis pergantungan telah menunjukan kehebatan dengan menghuni kedudukan ke 154 dunia peningkatan sebanyak 11.



Lihat bertapa hebatnya Indonesia, walaupun sebelum ini telah terjejas akibat penggantungan oleh FIFA. Indonesia Bangkit dari tersungkur tetapi Malaysia tersungkur mungkin sebab tiada semangat kenegaraan.

Jika kita lihat sendiri  kelab bola sepak negara kita, memang agak kurang bagus. Pelbagai masalah yang tidak selesai - selesai akibat ke angkuhan bahagian pengurusan kelab. Anda rasa apa yang patut FAM lakukan bagi menanam semangat berjuang untuk negara.

Bila bola sepak di politik serta tiada semangat kesukanan ini lah jadinya. Nampaknya untuk ke piala Dunia sukar untuk digapai jika tiada semangat kesukanan. Fikir dahulu sebelum terlambat.

23 November 2017

Kenapa Bounce Rate Tinggi

Kenapa Bounce Rate TinggiBila Blogwalking pasti ada blogger yang menceritakan mengenai Bounce Rate blog masing-masing. Ada yang berkongsi Bounce Rate yang rendah dan juga tinggi. Jadi saya periksa blog pada Google Analytics untuk ketahui  Bounce Rate.

Bounce Rate blog saya agak tinggi dan bermakna blog saya mempunyai kualiti yang sangat kurang bagus.  Bounce Rate yang bagus di mana nilai percent kurang dari 20%. Lagi rendah lagi bagus blog tersebut. Tapi apa sebenarnya  Bounce Rate?
Bounce Rate adalah sebagai peratus kunjungan pada satu halaman post dimana penggunjung masuk halaman post ( landing page) dan kemudian pergi dari halaman post ( bermaksud penggunjung datang halaman post blog/website dan keluar halaman post tanpa membuka halaman lain dalam blog/website yang sama).

Bounce Rate selalunya menjadi alat penggukur oleh pengiklan untuk memaparkan iklan pada blog/website. Ianya juga menjadi salah satu alat bagi memastikan sama ada kualiti blog bagus atau tidak. ( erm… Mungkin ini adalah faktor Adsense tak muncul kat sini )
Punca Bounce Rate Tinggi
Punca Faktor Bounce Rate tinggi dimana penggunjung tidak atau kurang berminat dengan tajuk halaman yang terdapat didalam laman blog/web yang ada. Terapat juga Punca lain dimana peratus Bounce Rate menjadi tinggi ;
  1. Penggunjung menekan ‘back’ pada browser.
  2. Penggunjung menutup window/tab browser pada halaman yang di kunjungi.
  3. Penggunjung Menekan Iklan.
  4. Penggunjung Menekan Link yang di beri.
  5. Penggunjung Menggunakan” Search Box” dari salah satu halaman yang di kunjungi.
  6. Penggunjung menaip halaman URL baru pada Browser sama.
Perbuatan di atas menjadi salah satu punca menyebabkan penggunjung meninggalkan halaman blog/web kita tanpa mengunjung halaman lain. Bounce Rate akan menggira bahawa penggunjung baru datang dan terus pergi tanpa menggunjungi halaman lain dalam Blog/web sama.
Lebih jelas saya bagi tahu
Semakin Rendah peratus Bounce Rate, Semakin Bagus kualiti Kunjungan blog/web. Semakin Tinggi Peratus Bounce Rate, Semakin Kurang Bagus Kualiti Blog/Web.
Entri memainkan peranan penting bagi memastikan peratus Bounce Rate rendah. Jadi kita kena pastikan terdapat entri menarik pada halaman lain yang boleh menarik perhatian penggunjung untuk meneroka Blog/website.

22 November 2017

Pembayaran Bil Broadband Yes 4G

Pembayaran Bil Broadband Yes 4GSiapa yang memiliki Broadband Yes 4G mesti ada sedikit masalah pembayaran. Mana tidaknya, pembayaran Yes 4G lain sedikit dengan Telco lain yang boleh dibayar di pejabat pos.



Yes 4G terdapat perbezaan dimana kita perlu membayarnya melalui laman web Yes 4G melalui akaun yang telah kita daftarkan.
Jadi saya kongsikan sedikit caranya untuk membuat pembayaran bill. Untuk membuat pembayaran terdapat 3 cara iaitu :
  • Bayar melalui maybank2u melalui akaun ahli di laman Web YES 4G.
  • Bayar melalui kad kreadit melalui akaun Ahli di Laman Web YES 4G.
  • Bayar diwakil penjual sah yang memberi perkhidmatan pembayaran Bill Yes 4G.
  • Tutorial SA buat ini cara pembayaran melalui Akaun ahli bagi yang mahu membayar menggunakan eBanking dan Kad Kreadit.
1. Layari Laman Web Yes 4G > My Account > Login ( Yes ID : IDanda@yes.my & Password : dapat masa daftar )
2. Selesai Login, lihat sebelah kanan terdapat list My Account. Cari bahagian Payment dan tekan Bill Payment.
3. Paparan akan keluar seperti gambar dibawah. Anda akan dapat lihat jumlah bayaran yang perlu dibayar. Bahagian Payment Type anda boleh pilih sama ada menggunakan Creadit Card atau Maybank2u. Bank lain tidak boleh.

4. Untuk pembayaran saya pilih untuk menggunakan Maybank2u. Selesai membuat pemilihan Payment Type, pastikan anda disable pop-up blocker. Jangan lupa juga tanda pada kotak Term & conditions kemudian tekan comferm payment.

5. Akan keluar seperti dibawah ini.

Dan keluar seperti dibawah ini juga. Login seperti biasa akaun E-banking anda.

6. Setelah selesai anda akan dapat maklumat pembayaran seperti dibawah. Sila simpan Maklumat ini untuk rujukan akan datang. Pastikan Anda juga akan terima msg dan Email dari pihak YES 4G. Selesai.
Untuk creadit card, cara adalah sama yang bezanya perlu isi maklumat creadit card. Pastikan anda terima Msg dan Email dari pihak YES 4G setelah membuat pembayaran melalui E-Banking atau Creadit Card atau bayar pada wakil.
Jika tidak terima dalam masa 4 jam bermakna pembayaran tidak dibuat atau gagal. Hubungi perkhidmatan pelanggan untuk mendapat status pembayaran. Sepanjang menggunakan YES 4G, saya tiada masalah mengenai coverage dan pembayaran.
Sebelum saya terlupa, Yes 4G mempunyai App sendiri boleh download di Google Play atau Apple Store. Saya sudah Terminate YES 4G atas sebab tertentu. Saya akan Share kenapa saya Terminate Yes 4G n cara Hendak Terminate.

Proton Iris Berpantun Kepada Perodua Myvi

Proton Iris Berpantun Kepada Perodua Myvi | Anda sudah lihat Rekabentuk baru Perodua Myvi baru? Kalu belum, boleh lihat dekat showroom perodua. Tak nak beli pun tak ape, lihat secara dekat sahaja rekabentuk yang dihasilkan jurutera tempatan.

Boleh tahan juga Myvi baru keluaran perodua nie. Teruja gak saya untuk membelinya. Mana tidaknya dengan harga yang mampu milik dan menambah ciri-ciri moden serta keselamatan membuat myvi lain dari kenderaan sebelum ini.

Bayangkan, Ada juga ciri dari Kenderaan jenama lain yang telah diletakkan yang ada dalam Myvi. Daripada beli kenderaan jenama luar yang harga lebih mahal dari Myvi baik beli ” Raja Jalan Raya” ini.

Sumber dari dalam Akbar Sinar ( Tajuk Eh! Dia Berpantun ), Proton Iris berpantun kepada Myvi sambil membuat promosi.

 
"Tahniah Myvi, Iriz ucapkan, sama-sama nanti menghiasi jalan, promosi Iriz kini jadi rebutan. servis percuma atau RM5,000 penjimatan

Pantun ini di muat naik dalam laman sosial Facebook milik Proton. Persaingan sihat ini nampak baik bagi perodua dan Proton.

Bagi saya, Sangat menarik cara promosi Proton ini. Baru nampak kewujudan Proton dalam pasaran.
Saya harap pinjaman bank beli kereta Proton itu jangan Rumit sangat. Rumitnya macam nak beli kereta harga RM100K. Fikirkan Sebelum Terlambat.

Cara Setting DNS Untuk Domain Dari NETKL

Cara Setting DNS Untuk Domain Dari NETKL | Saya berkongsi dengan anda Tutorial yang sangat berguna bagi yang hendak bertukar dari [dot]blogspot ke domain sendiri [dot]com/net/org/my/ dll.

Kali ini bagi yang tidak mahu bayar RM3 untuk NetKL setting DNS, saya ajarkan cara hendak setting DNS.



Cara mudah jika anda ikut step dengan betul :
















1. Selepas beli domain tanpa pihak NetKL tolong setting untuk anda, Anda akan terima satu email detail mengenai username, password dll.

2. Anda pergi ke laman web  http://mydomain.netkl.com/customer dan guna detail yang diberi tadi untuk Login.

3. Kemudian pergi Manage Orders >> tekan List/search Order.


4. Pilih Domain anda dan tekan domain anda.


5. Cari DNS Management Tekan Manage DNS .


6. Anda pilih A Records >> Tekan Add A Records.

7. Masukkan IP dalam kotak.


Masukan IP dibawah satu persatu dan Add Record.
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21


8. Kemudian pergi pula ke CNAME Records >> Tekan Add CNAME Records. Letak “www” pada Host Name dan letak “ghs.google.com” pada Value pada kotak kedua dan save.

Ianya akan jadi seperti gambar dibawah. Selain daripada itu sila delete.


Sudah selesai pun. Bagi hendak setting pada blogspot pula saya akan kongsi untuk entri berikutnya..

Cara Membuat Blog Daripada Blogspot

Blogspot Logo
Cara Membuat Blog Daripada Blogspot | Saya akan berkongsi dengan anda cara membuat blog dengan langkah yang mudah untuk anda fahami. Cara membuat Blog daripada Blogspot sangat mudah berbanding dengan Wordprees.

Untuk membuat blog anda perlu ada beberapa perkara sebelum mendaftar blog di blogger.com.
  • Anda perlu mempunyai akaun email iaitu Gmail.com. Jika anda tiada email dari gmail.com sila daftar di www.gmail.com.
  • Pastikan anda telah mempunyai nama blog, trademark dan arah tuju blog anda.
Untuk membuat blog perlu layari web blogger.com untuk membuat akaun blog.

1. Pergi ke laman web blogger di www.blogger.com/start .


Didalam web tersebut anda boleh mendapat sedikit penerangan daripada blogger.com. Kemudian anda tekan CREATE A BLOG

2. Cara mendaftar :
  • Terdapat 3 langkah sahaja untuk memiliki sebuah blog dengan blogger. Sangat mudah bukan. Apa yang perlu dilakukan Anda hanya perlu mengisi borang dengan maklumat yang diminta.
  • Untuk alamat email yang diminta, anda masukkan alamat email gmail.com anda tadi.
  • Kemudian setkan password untuk blog anda tadi, password tersebut jika sama dengan password email anda pun tidak mengapa.
  • Display name anda masukkan nama yang ingin ditampilkan sebagai nama penghantar pada setiap posting/artikel yang dihantar diblog anda nanti.
  • Word verification pula anda hanya perlu masukkan huruf/nombor yang ada pada gambar tersebut.
  • Tick pada kotak I ACCEPT THE TERMS OF SERVICE
  • Kemudian tekan continue.
3. Selesai langkah pertama, sekarang anda masuk kepada langkah kedua.
Sekarang anda perlu memasukkan beberapa maklumat lagi untuk blog yang anda ingin daftar.
  • Blog title adalah nama blog atau tajuk blog yang anda ingin buat, anda masukkan mengikut kehendak anda.
  • Blog URL Address adalah link URL blog anda nanti, anda pilih suatu nama yang unik untuk alamat blog anda, contoh yang unik adalah nama anda sendiri, ini kerana nama anda adalah unik. Jangan masukan simbol seperti @, #,$,%,!, _, dll
  • Kemudian anda check availability URL yang anda pilih tadi, jika dibenarkan, anda teruskan dengan tekan continue.
4. Langkah yang ketiga iaitu langkah yang terakhir adalah memilih template blog anda.
Anda boleh memilih Template yang disediakan oleh pihak blogger.com sebagai permulaan.
Sekarang anda sudah boleh membuat sebarang posting /menghantar sebarang artikel untuk blog anda tadi.

Mudah sahaja untuk orang baru yang mahu memulakan berblog. Pastikan anda tahu tujuan anda membina blog. Jika tidak blog anda akan menjadi suram kerana tiada matlamat yang anda letak untuk menghasilkan sebuah blog. Fikir Dahululah.
creadit picture google